W odpowiedzi na przedstawiony do zaopiniowania projekt rozporzÄ…dzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi zmieniajÄ…cego rozporzÄ…dzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów Å›rodków spożywczych ZarzÄ…d KRIR w dniu 20 lutego 2017 r. przekazaÅ‚ swoje uwagi.
SamorzÄ…d rolniczy zaproponowaÅ‚ wprowadzić zapis, który pozwoli konsumentowi w jednoznaczny sposób odróżnić miÄ™so Å›wieże od poddanego różnym sposobom przechowywania i wydÅ‚użania trwaÅ‚oÅ›ci. Przepisy UE dopuszczajÄ… stosowanie wielu Å›rodków do wydÅ‚użania przydatnoÅ›ci miÄ™sa do spożycia (E 120, E 150a–d, E 262, E 300, E 301, E 302, E 325, E 326, E 330, E 331, E 332, E 333 oraz E 338–452).
Obecnie w sklepie konsument nie ma możliwości ocenić czy dane mięso było lub nie było mrożone,
a sprzedawane jest jako miÄ™so Å›wieże. Jest to, zdaniem samorzÄ…du rolniczego, wprowadzanie konsumenta w błąd. Aby rozwiÄ…zać ten problem w § 19. w ust. 1 izby rolnicze zaproponowaÅ‚y dodać punkt 8 o brzmieniu: „Åšwieże miÄ™so” oznacza miÄ™so niepoddane żadnemu procesowi poza chÅ‚odzeniem, przez 48 godz. od daty uboju zwierzÄ™cia.
ŹródÅ‚o: Krajowa Rada Izb Rolniczych