Jak podaje FAMMU/FAPA w październiku br. liczba ubijanego bydła w Argentynie (1,2 mln sztuk) osiągnęła najwyższy miesięczny poziom odnotowany od grudnia 2009 r. W pierwszych dziesięciu miesiącach 2013 r. Argentyńczycy ubili łącznie 10,6 mln sztuk tych zwierząt, tj. o 12% więcej niż w analogicznym okresie 2012 r. W konsekwencji produkcja mięsa wołowego w Argentynie wzrosła w okresie styczeń-październik br. o 11% do 2,38 mln ton. Pomimo wysokiego poziomu spożycia tego gatunku mięsa w Argentynie, wynoszącego 93% całej produkcji, zwiększył się także eksport mięsa wołowego. Wzrostowi eksportu sprzyjało słabe Peso oraz silny popyt płynący z Chile, Rosji oraz Chin. W omawianym okresie Argentyńczycy wyeksportowali 104,1 tys. ton wołowiny, tj. o 16% więcej niż przed rokiem. Dostawy do Chile wzrosły o 22% do około 24 tys. ton, natomiast sprzedaż do Rosji zwiększyła się o 32% do 9,8 tys. ton. Wysyłki tego gatunku mięsa do Chin skoczyły aż o 35% do 6,8 tys. ton.