W 2014 r. eksport mięsa jagnięcego z Australii osiągnął nowy, rekordowy poziom 236,9 tys. ton, tj. był o 11% wyższy niż w 2013 r, informuje FAMMU/FAPA. Zwiększył się wywóz tego gatunku mięsa do krajów Bliskiego Wschodu (o 7% do 64,2 tys. ton), a także do Stanów Zjednoczonych (o 18% do 46,2 tys. ton). Popyt na jagnięcinę w Chinach nie był tak znaczący, jak rok wcześniej, redukując eksport do Państwa Środka o 2% do 38,8 tys. ton. Zwiększył się za to wywóz australijskiej jagnięciny do krajów Unii Europejskiej, o 14% do ponad 14 tys. ton. Wzrósł także eksport do krajów południowo-wschodniej Azji (o 20% do 13 tys. ton), Japonii (o 32% do 10,1 tys. ton), Kanady (o 11% do 6,2 tys. ton) oraz Korei Południowej (o 52% do 4,8 tys. ton). Zmniejszyła się natomiast sprzedaż tego gatunku mięsa do Papui Nowej Gwinei, o 28% do nieco ponad 9 tys. ton. W 2015 r. wielkość eksportu jagnięciny z Australii będzie prawdopodobnie niższa ze względu na spadek podaży. Tym niemniej popyt światowy na jagnięcinę będzie nadal utrzymywał się na wysokim poziomie. W minionym roku Australijczycy wyeksportowali także 186 tys. ton mięsa baraniego, tj. najwięcej od dwóch dekad. Największym rynkiem zbytu na baraninę z Antypodów były kraje Bliskiego Wschodu, gdzie trafiło 52,8 tys. ton tego gatunku mięsa, tj. o 29% więcej niż rok wcześniej. Drugie miejsce wśród największych odbiorców zajmowały Chiny. Wysyłki w tym kierunku obniżyły się jednak o 14% do 50,1 tys. ton. Wzrosła za to sprzedaż do krajów południowo-wschodniej Azji (o 23% do 27,4 tys. ton) oraz do Stanów Zjednoczonych (o 52% do 13,3 tys. ton). Wywóz do krajów Unii Europejskiej obniżył się o 5% do 4,7 tys. ton, natomiast eksport do Japonii oraz Meksyku wzrósł odpowiednio o 35% do 5,1 tys. ton oraz o 28% do 3,7 tys. ton.