W dniach 24–30.06.2019r. za trzodę chlewną polscy hodowcy średnio otrzymywali 5,75 zł/kg wobec ceny 5,76 zł/kg z poprzedniego tygodnia. Był to poziom cen o 1% niższy niż przed miesiącem, ale już o 23% wyższy w zestawieniu z zeszłym rokiem. Średnio w Unii Europejskiej za świnie rzeźne klasy E dostawcy uzyskiwali 178,40EUR/100 kg (7,59zł/kg) masy poubojowej schłodzonej, czyli o 1% więcej w porównaniu do zeszłego tygodnia, o 2% więcej niż przed miesiącem i o 23% więcej niż w 2018 roku. Cena żywca tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 177,29 EUR/100 kg i była o blisko 1,11 EUR niższa niż średnio w na terenie UE. Jednocześnie więcej niż w Polsce płacono producentom żywca m.in.w Niemczech (o 10,57 EUR) i w Hiszpanii (o 2,39 EUR), ale mniej m.in.w Danii (o 2,47 EUR) i Holandii (o 11,61 EUR).
Ceny zbytu mięsa wieprzowego prezentowane w ostatnim tygodniu czerwca 2019 r. wskazywały, że półtusze wieprzowe potaniały.W dniach 24–30.06.2019r. cena półtusz wieprzowych wynosiła 8,29zł/kg i była o 1% niższa niż tydzień wcześniej oraz o blisko 2% niższa niż przed miesiącem, ale już o 23% wyższa od ceny sprzed roku.
Źródło: KOWR
Partner portalu