Na początku lutego 2015 r. odnotowano wzrost krajowych cen zakupu trzody chlewnej i bydła oraz cen zbytu tusz wieprzowych i wołowych. Spadły natomiast ceny skupu kurcząt i indyków oraz ceny zbytu tuszek tych gatunków drobiu.
Krajowe ceny skupu żywca
W dniach 2–8.02.2015 r. (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) w Polsce za żywiec wieprzowy płacono przeciętnie 4,21 zł/kg, o 3,5% więcej niż w poprzednim tygodniu, 4% więcej niż przed miesiącem, ale o 16% mniej niż przed rokiem.
Żywiec wołowy w Polsce w pierwszym tygodniu lutego 2015 r. kupowano średnio po 6,15 zł/kg, o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 4% drożej niż przed miesiącem. Jednocześnie ceny zakupu bydła były o 0,5% wyższe niż w porównywalnym okresie 2014 r. Przeciętna krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w dniach 2–8.02.2015 r. wyniosła 3,45 zł/kg wobec 3,47 zł/kg tydzień wcześniej.
Kurczęta były o 1% droższe niż przed miesiącem, ale o 6% tańsze niż przed rokiem. Za indyki zakłady drobiarskie płaciły średnio 5,92 zł/kg, nieznacznie (o 1 gr/kg) taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,5% drożej niż przed miesią- cem i o 6% drożej niż rok wcześniej.
Krajowe ceny zbytu mięsa
Półtusze wieprzowe w pierwszym tygodniu lutego 2015 r. sprzedawano przeciętnie po 5,99 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% taniej niż miesiąc wcześniej i o 16,5% taniej niż przed rokiem.
Kompensowane ćwierćtusze wołowe w omawianym tygodniu zbywano średnio po 12,37 zł/kg, nieco (o 0,3%) drożej niż tydzień wcześniej, ale o 0,4% taniej niż przed miesiącem i o 2% taniej niż przed rokiem.
Przeciętna krajowa cena zbytu tuszek kurcząt w dniach 2–8.02.2015 r. wyniosła 5,22 zł/kg, o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% więcej niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena zbytu tuszek kurcząt była o 11% niższa niż w analogicznym okresie 2014 r. Tuszki indyków zbywano po 8,83 zł/kg, nieco (o 3 gr/kg) taniej niż tydzień wcześniej i o 1% taniej niż przed miesiącem, ale o 4% drożej niż przed rokiem.
Polski handel zagraniczny wieprzowiną w 2014 r. (1)
Rosyjskie embargo na unijną wieprzowinę spowodowało znaczący spadek polskiego eksportu. Z Polski w 2014 r. wywieziono 623 tys. ton produktów wieprzowych, o 12% mniej niż w 2013 r. Zmalał eksport mięsa (o 19%, do 367 tys. ton) i tłuszczów (o 7%, do 73 tys. ton), a wzrósł eksport przetworów wieprzowych (o 6%, do 175 tys. ton).
Do Polski przywieziono 817 tys. ton produktów wieprzowych, nieznacznie (o 0,2%) mniej niż w 2013 r. Import żywca wyniósł 5,4 mln sztuk, 4% więcej niż w 2013 r. (przy czym w drugiej połowie 2014 r. przywóz trzody chlewnej był o 5% mniejszy niż w drugim półroczu 2013 r.). Import tłuszczów zwiększył się ponad trzykrotnie (do 10 tys. ton), a przetworów wieprzowych wzrósł o 11% (do 13 tys. ton). Import mięsa natomiast zmalał o 1% (do 615 tys. ton).
(1) Wyniki handlu obliczono na podstawie wstępnych danych Ministerstwa Finansów. Przedstawione dane w ujęciu wagowym są wyrażone w ekwiwalencie mięsa.