Chiny zniosły 13-letnie embargo na import mięsa wołowego ze Stanów Zjednoczonych. Zakaz ten wprowadzono w 2013 r. w związku z wykryciem w USA pierwszego przypadku tzw. choroby szalonych krów u bydła (BSE). Amerykanie będą mogli wysyłać do Państwa Środka mięso pochodzące wyłącznie od zwierząt w wieku poniżej 30 miesięcy życia oraz wyprodukowane bez użycia hormonów wzrostu (raktopaminy). Warto wspomnieć, że Chiny są obecnie drugim największym importerem mięsa wołowego na świecie, z dużym potencjałem dalszego wzrostu, wynikającym z powiększającej się klasy średniej w tym kraju. Ponadto Chiny podpisały z Ottawą umowę rozszerzającą eksport mięsa wołowego z Kanady do Państwa Środka o mięso mrożone z kością. Kanadyjczycy stracili możliwość eksportu mięsa wołowego do Chin w 2003 r. ze względu na zagrożenie BSE. W maju 2011 r. Kanada była pierwszym krajem, który odnotował przypadki BSE na swoim terytorium, wracającym
z eksportem mięsa wołowego na rynek chiński. Wznowienie wysyłek dotyczyło jednak tylko mięsa wołowego świeżego lub mrożonego bez kości w wieku poniżej 30 miesięcy życia. Teraz celem Kanadyjczyków jest możliwość eksportu do Chin mięsa wołowego od zwierząt bez ograniczeń wieku. Zdaniem kanadyjskiego przemysłu, obecna umowa pozwoli zwiększyć wartość eksportu wołowiny
z Kanady o około 10 mln USD rocznie.
Źródło: FAMMU/FAPA