W okresie 20–26.01.2020 r. na rynku polskim trzodę chlewną kupowano przeciętnie po 5,75 zł, o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu oraz o 9% taniej niż przed miesiącem. Żywiec wieprzowy był jednak o 41% droższy niż przed rokiem.
W UE za świnie rzeźne klasy E unijni dostawcy uzyskiwali średnio 182,26 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 1% mniej niż tydzień wcześniej oraz o 6% mniej niż przed miesiącem. Średnio w UE cena tego żywca była o 36% wyższa niż przed rokiem. W Polsce za świnie rzeźne tej klasy w walucie unijnej płacono 178,04 EUR/100 kg, o 2% mniej niż średnio w UE, o 10% mniej niż w Danii oraz o 5% mniej niż w Niemczech. Niższe niż w Polsce ceny żywca wieprzowego notowano m.in.: we Francji (165,00 EUR/100 kg), w Holandii (167,03 EUR/100 kg) i Hiszpanii (176,22 EUR/100 kg).
Ceny zbytu mięsa wieprzowego Zakłady mięsne w czwartym tygodniu stycznia 2020 r. zbywały półtusze wieprzowe średnio po 8,43 zł/kg, o 3% taniej niż tydzień wcześniej oraz o 10% taniej niż przed miesiącem. Cena pół- tusz wieprzowych była o 34,5% wyższa niż ana- logicznym tygodniu 2019 r.