Polska wołowina podbiła już podniebienia Europejczyków, Azjatów, teraz czas na rozwój w rodzimym kraju, czyli w Polsce. Wołowina to rodzaj mięsa, który powoli odzyskuje swoją pozycję na polskim rynku. W latach 90. jej spożycie było praktycznie 10-krotnie większe niż obecnie, a to głównie ze względu na dodawanie jej do wyrobu kiełbas. Zakłady przetwórcze przestały dodawać wołowinę ze względu na jej rosnącą cenę. Jednak w związku z tym, że Polacy mają coraz zasobniejsze portfele, wiele podróżują, a dzięki temu poznają nowe potrawy, a także zwracają uwagę na to, co jedzą, przed polskimi producentami otwierają się nowe ciekawe perspektywy.
Na wysokiej jakości wołowinę w kolejnych latach zapotrzebowanie będzie rosnąć nie tylko wśród restauratorów, sklepów detalicznych, ale także przetwórców, którzy będą starali urozmaicić swoją ofertę, odważniej wprowadzając przetwory oparte na mięsie wołowym min. szynki, kiełbasy, dania grillowe i inne.
Kluczem do tego, aby zaspokoić coraz bardziej rosnące wymagania klientów jest wysoka jakość, zagwarantowana na każdym etapie jej produkcji. Jedną z czołowych ubojni w Polsce jest specjalizująca się w uboju bydła jest Ubojnia Pawpol Piotr Pawlik (województwo łódzkie). Gwarantuje ona dostawę świeżych ćwierci wołowych z byków, krów oraz jałówek kompensowanych, które dają duże możliwości podziału na pożądane produkty sprzedażowe, a także w znacznym stopniu ułatwiają dalsze przetwórstwo. Firma Pawpol stosuje cięcie pistoletowe i zwykłe, a środki transportu, którymi ćwierci są dostarczane, wyposażone są w specjalne haki. Przewożone mięso jest idealnie schłodzone dzięki specjalistycznemu systemowi chłodzenia.
Półtusze wieprzowe, ćwierci wołowe, łódzkie- F.H. "PAWPOL"
telefon: 692 229 404, 43 841 45 01, 43 841 35 88 e-mail: fhpawpol@wp.pl