W latach 90 wołowina była bardzo popularnym mięsem. Jej spożycie wynosiło ok. 17 kg w skali roku na osobę, ze względu na wykorzystanie jej do produkcji przetworów mięsnych – głównie kiełbas. Obecnie spożycie wołowiny jest 10-krotnie mniejsze. Powodem takiego stanu jest m.in. wysoka cena w porównaniu do innych gatunków mięs. Niemniej jednak, jest to bardzo wartościowe mięso ze względu na walory smakowe, jak również na cenne wartości odżywcze. Tendencja spożycia wołowiny mimo wszystko jest rosnąca, co powoduje optymizm wielu producentów. Konsumenci coraz częściej zdecydowani są płacić więcej za produkty wysokiej jakości, niż sięgnąć po te tańsze z niższej półki. Dzięki użyciu lepszego mięsa podczas produkcji wędlin, można znacząco podnieść ich jakość, jak również przywrócić smaki sprzed lat.
Najważniejsze jest jednak, aby ćwierci wołowe, z których pozyskuje się poszczególne elementy mięsne, pochodziły od młodych sztuk bydła. Są one bardziej umięśnione i mniej otłuszczone, co przekłada się w późniejszym etapie produkcji na lepszą jakość wędlin. Warto więc szukać takiego producenta, który specjalizuje się w uboju bydła oraz rozbiorze mięsa wołowego oraz posiada wymagane certyfikaty i systemy.
Jednym z ważniejszych producentów w Polsce jest Zakład Mięsny „PIEMONTES” istniejący od 1992 roku. Zlokalizowany w Łodzi, dostarcza zakładom przetwórstwa i masarniom m.in. ćwierci
i półtusze wołowe. Te, i inne elementy pozyskiwane są dzięki nowoczesnej i zautomatyzowanej linii do uboju bydła.
Zakład gwarantuje zawsze świeże mięso oraz możliwość wyboru klasy produktu i stopnia jego otłuszczenia. Sposób pakowania zależy od wyboru klienta – vacuum, na hakach, w pojemnikach lub strech.
Firma jest otwarta na współpracę w kraju i za granicą. Posiada własne samochody do przewozu żywca jak i specjalistyczne chłodnie, które zapewniają terminową dostawę zamówionego produktu.