W dniu 2 lutego br. Japonia zniosła embargo na duńską wołowinę, wprowadzone w 2001 r. w związku z zagrożeniem tzw. chorobą szalonych krów (BSE). Wcześniej Japończycy (po 2013 r.) zdecydowali się na otwarcie swojego rynku na dostawy wołowiny z Francji, Irlandii, Holandii oraz Polski. W I połowie 2015 r. cztery wyżej wymienione kraje dostarczyły do Japonii mięso wołowe o łącznej wartości 4,6 mln EUR. Komisja Europejska z zadowoleniem przyjęła dopuszczenie Danii do eksportu wołowiny do Japonii, podkreślając, że zamierza walczyć o otwarcie tego rynku dla pozostałych krajów Wspólnoty. Rząd duński zapowiedział, że zamierza rozpocząć wysyłki jęzorów, przepon oraz innych podrobów wołowych do Japonii, ponieważ towary te znajdują duży zbyt na rynku japońskim.
Źródło: www.portalspozywczy.pl