Komisja Europejska dała zielone światło dla uruchomienia drugiej rundy badań DNA produktów mięsnych, aby przekonać się, czy mięso końskie nadal trafia w sposób nieuczciwy do produktów oznakowanych jako wyprodukowane z wołowiny. Pierwsza runda badań, które zostały przeprowadzone w 2013 r. wykazała, że około 4,6% próbek pobranych z produktów mięsnych zawierało koninę, która według etykiet w ogóle nie powinna być obecna. Testy zostaną przeprowadzone we wszystkich krajach UE na wiosnę br., natomiast Komisja Europejska przedstawi oficjalnie wyniki tych badań do końca lipca 2014 r. Po tym jak badania wykazały, że w Irlandii konina była wykorzystywana w wielu produktach mięsnych, Komisja oraz poszczególne kraje członkowskie wprowadziły szereg rygorystycznych środków, aby skutecznie wykrywać próby fałszowania żywności. Jak podkreśla Komisja wyniki badań potwierdzają, że afera z koniną nie obniżyła bezpieczeństwa żywności oraz nie stała się problem zdrowia publicznego. Była to raczej kwestia oszustwa przy etykietowaniu żywności. Wykazano, że oszuści wykorzystali słabości systemu ze szkodą zarówno dla legalnych firm, jak i dla konsumentów, podaje FAMMU/FAPA.