Komisja Europejska daÅ‚a zielone Å›wiatÅ‚o dla uruchomienia drugiej rundy badaÅ„ DNA produktów miÄ™snych, aby przekonać siÄ™, czy miÄ™so koÅ„skie nadal trafia w sposób nieuczciwy do produktów oznakowanych jako wyprodukowane z woÅ‚owiny. Pierwsza runda badaÅ„, które zostaÅ‚y przeprowadzone w 2013 r. wykazaÅ‚a, że okoÅ‚o 4,6% próbek pobranych z produktów miÄ™snych zawieraÅ‚o koninÄ™, która wedÅ‚ug etykiet w ogóle nie powinna być obecna. Testy zostanÄ… przeprowadzone we wszystkich krajach UE na wiosnÄ™ br., natomiast Komisja Europejska przedstawi oficjalnie wyniki tych badaÅ„ do koÅ„ca lipca 2014 r. Po tym jak badania wykazaÅ‚y, że w Irlandii konina byÅ‚a wykorzystywana w wielu produktach miÄ™snych, Komisja oraz poszczególne kraje czÅ‚onkowskie wprowadziÅ‚y szereg rygorystycznych Å›rodków, aby skutecznie wykrywać próby faÅ‚szowania żywnoÅ›ci. Jak podkreÅ›la Komisja wyniki badaÅ„ potwierdzajÄ…, że afera z koninÄ… nie obniżyÅ‚a bezpieczeÅ„stwa żywnoÅ›ci oraz nie staÅ‚a siÄ™ problem zdrowia publicznego. ByÅ‚a to raczej kwestia oszustwa przy etykietowaniu żywnoÅ›ci. Wykazano, że oszuÅ›ci wykorzystali sÅ‚aboÅ›ci systemu ze szkodÄ… zarówno dla legalnych firm, jak i dla konsumentów, podaje FAMMU/FAPA.