Od początku 2018 r. odnotowano wzrost sprzedaży mięsa i jego przetworów z Polski. Największą dynamikę wzrostu obserwuje się w przypadku drobiu. W okresie od stycznia do maja br. z Polski wyeksportowano 618 tys. ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), o 13%więcej niż przed rokiem, a przychody uzyskane z eksportu były o 25% większe i przekroczyły 1 mld EUR. Import drobiu wyniósł 59 tys. ton i było 5% mniejszy niż w analogicznym okresie 2017 r. Wydatki poniesione na zakup produktów drobiowych wzrosły o 10%, do 115 tys. EUR.
Eksport żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych wzrósł o 4% , do 196 tys. ton(w ekwiwalencie tusz), a przychody ze sprzedaży tego asortymentu wyniosły 663 mln EURi były o 19% większe niż w analogicznym okresie ub.r. Jednocześnie do kraju zaimportowano 19 tys. ton asortymentu wołowego i cielęcego(wobec 22 tys. ton rok wcześniej) za 68 mln EUR (o 1% więcej niż przed rokiem).
W okresie pierwszych pięciu miesięcy 2018 r. z Polski wywieziono 333 tys. ton żywca, mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych(w ekwiwalencie tusz), o 7,5% więcej niż przed rokiem, a łączne przychody z eksportu wyniosły 675 mln EUR, o 2% więcej niż w tym samymokresie 2017 r. Import ukształtował się na poziomie 391 tys. ton i był o 11% większy niż w analogicznym okresie 2017 r. Wydatki poniesione na import tego asortymentu wyniosły 749 mln EUR, o 1% mniej niż przed rokiem.
W analizowanym okresie 2018 r. łączne przychody z eksportu produktów drobiowych, wieprzowych i wołowych wyniosły blisko 2,4 mld EUR i były o 16% większe niż przed rokiem.
Źródło: KOWR
Partnerzy portalu