Z powodzenie zakończyły się zabiegi Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Ambasady RP w Bangkoku o otwarcie rynku Tajlandii dla polskich jabłek.
Regulacje określają, że eksport jabłek z Polski odbywa się na podstawie zezwolenia importowego, wydawanego przez Departament Rolnictwa Tajlandii. Pozwolenia wydawane są importerom, zatem niezbędne jest bezpośrednie nawiązanie kontaktów handlowych pomiędzy zainteresowanymi stronami.
Wymagania fitosanitarne obejmują przepisy dot. rejestracji podmiotów produkujących
i pakujących owoce przeznaczone do wywozu do Tajlandii, lustracje prowadzone przez producentów na obecność występowania w uprawie określonych organizmów szkodliwych oraz podejmowania działań zwalczających w przypadku ich zaobserwowania, oraz wytyczne w sprawie pakowania i oznakowania opakowań, wykorzystywanych do transportu owoców.
W związku z faktem, że rynek Tajlandii został otwarty po zakończeniu bieżącego sezonu wegetacyjnego, na eksport ze zbiorów 2019 będą mogły być przeznaczone jedynie owoce pochodzące od producentów oraz z pakowalni zarejestrowanych przez wojewódzkie inspektoraty przed tegorocznym sezonem na potrzeby eksportu jabłek do innych państw trzecich, a ich uprawa była nadzorowana i pozytywnie oceniona przez Inspekcję lub jednostkę certyfikującą.
Dalszych informacji dot. warunków eksportu w tym aktualizacji wpisu do rejestru, są w stanie udzielić jednostki terenowe Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Partner portalu