WedÅ‚ug danych Komisji Europejskiej, w pierwszych dwóch miesiÄ…cach br. UE wyeksportowaÅ‚a na rynki krajów trzecich 628,8 tys. ton żywca, miÄ™sa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 12% wiÄ™cej niż rok wczeÅ›niej. W strukturze towarowej sprzedaży ponad poÅ‚owÄ™ udziaÅ‚u miaÅ‚o miÄ™so mrożone (ok. 322 tys. ton), a 41% stanowiÅ‚y podroby i sÅ‚onina (259 tys. ton), których wysÅ‚ano poza UE odpowiednio o 20% i 3% wiÄ™cej niż w tym samym okresie 2016 r. WzrosÅ‚y również wysyÅ‚ki Å›wieżego miÄ™sa (+39% do 17 tys. ton) oraz kieÅ‚bas i przetworów (+8% do 25 tys. ton). Spadek wywozu dotyczyÅ‚ natomiast żywca (-50% do 873 ton).
Z uwagi na wyższe ceny jednostkowe eksportu, w lutym br. wartość wywozu miÄ™sa wieprzowego byÅ‚a o 20% wyższa niż przed rokiem przy 5% zwyżce wolumenu sprzedaży. NajwiÄ™kszymi dostawcami miÄ™sa i produktów wieprzowych na rynki trzecie byÅ‚y tradycyjnie Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona liczÄ…cych siÄ™ eksporterów unijnych najwiÄ™kszÄ… dynamikÄ™ wzrostu wywozu wykazaÅ‚y Holandia, Hiszpania, WÄ™gry, Polska i Wielka Brytania. Zmniejszyli sprzedaż nieznacznie Niemcy, DuÅ„czycy i Francuzi.
ŹródÅ‚o: FAMMU/FAPA