W kwietniu br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 215,5 pkt, wzrastając zarówno w ciągu miesiąca, jak i w ciągu roku o 1,1% (2 p.p.). Indeks cen FAO jest obecnie tylko o 9% niższy od rekordowo wysokiego, zanotowanego w lutym 2011 r.
W kwietniu br. żywność podrożała już drugi miesiąc z rzędu prawie wyłącznie za sprawą znacznej zwyżki notowań artykułów mleczarskich (+15%). Indeks ceny mięsa wzrósł minimalnie (+0,6% do 178,8 pkt). Pomimo spadku cen pasz, drób i wieprzowina podrożały o 1% i 3%, natomiast wołowina i mięso owcze nieznacznie potaniały. Światowy indeks cen mięsa oscyluje od października ubiegłego roku na zbliżonym poziomie 177-179 pkt. Nadal utrzymują się jednak historycznie wysokie ceny mięsa po ostatnim skoku na początku 2011 r. Ceny pozostałych towarów wchodzących w skład indeksu cen FAO – zbóż, cukru i olejów – spadły w kwietniu br. odpowiednio o 4,1%, 3,6% i 1,0%.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. FAO