W kwietniu br. indeks Å›wiatowych cen żywnoÅ›ci FAO wyniósÅ‚ 215,5 pkt, wzrastajÄ…c zarówno w ciÄ…gu miesiÄ…ca, jak i w ciÄ…gu roku o 1,1% (2 p.p.). Indeks cen FAO jest obecnie tylko o 9% niższy od rekordowo wysokiego, zanotowanego w lutym 2011 r.
W kwietniu br. żywność podrożaÅ‚a już drugi miesiÄ…c z rzÄ™du prawie wyłącznie za sprawÄ… znacznej zwyżki notowaÅ„ artykuÅ‚ów mleczarskich (+15%). Indeks ceny miÄ™sa wzrósÅ‚ minimalnie (+0,6% do 178,8 pkt). Pomimo spadku cen pasz, drób i wieprzowina podrożaÅ‚y o 1% i 3%, natomiast woÅ‚owina i miÄ™so owcze nieznacznie potaniaÅ‚y. Åšwiatowy indeks cen miÄ™sa oscyluje od października ubiegÅ‚ego roku na zbliżonym poziomie 177-179 pkt. Nadal utrzymujÄ… siÄ™ jednak historycznie wysokie ceny miÄ™sa po ostatnim skoku na poczÄ…tku 2011 r. Ceny pozostaÅ‚ych towarów wchodzÄ…cych w skÅ‚ad indeksu cen FAO – zbóż, cukru i olejów – spadÅ‚y w kwietniu br. odpowiednio o 4,1%, 3,6% i 1,0%.
ŹródÅ‚o: FAMMU/FAPA na podst. FAO