Jemy coraz więcej mięsa !
Produkcja i spożycie mięsa na świecie i w Polsce wzrasta. Na przełomie 2000 r. - 2016 r. produkcja mięsa na świecie zwiększyła się o ok. 43% w tym. wieprzowina ok. 35%, wołowina ok. 21%, drób aż o ok. 80%. W Polsce produkcja mięsa w analogicznym okresie wzrosła o ok. 65% gdzie wołowina to 43,3%, wieprzowina ok. - 1%, drób z kolei wzrósł o ponad 6,5 krotnie.
Nie przestaniemy jeść mięsa!
Tendencja wzrostowa w przypadku produkcji i konsumpcji na świecie będzie się utrzymywała z bardzo wielu przyczyn m.in. wzrost liczby ludności, bogacące się społeczeństwo. Jednak z każdym rokiem wraz ze wzrostem spożycia w krajach rozwiniętych będzie na popularności zyskiwać coraz bardziej troska o dobrostan zwierząt, ekologia, dbałość o środowisko.
Skąd to mięso pochodzi?
Obecnie klienci coraz częściej zwracają uwagę na jakość i pochodzenie mięsa, a cena przestaje być wyznacznikiem zakupu, dlatego mięso pochodzące od lokalnych producentów jest najbardziej cenione i pożądane. W Polsce najpopularniejszym i najchętniej spożywanym mięsem jest wieprzowina, której udział w rynku wynosi ponad 50%, a spożycie ok. 40 kg na osobę w skali roku.
Smakosze mięsa w Polsce nie wyobrażają sobie obiadu bez schaboszczaka.
Gdzie więc kupić wyśmienitą wieprzowinę?
Jednym z producentów mięsa wieprzowego, który prowadzi ubój i rozbiór wieprzowiny na niewielką skalę, zapewniając jej jednocześnie najwyższe standardy, dzięki czemu jakość mięsa jest wyjątkowa to Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyna Janety z Lubomii w województwie śląskim, który działalność prowadzi od 1989 r.