Polacy uwielbiają grillować. Nad jeziorem, nad morzem, na leśnej polanie, na działce… Gdy tylko pogoda dopisze, zewsząd docierają smakowite zapachy. Wystarczy, że dotrze do nas taka woń i już sami zaczynamy rozstawiać grilla – to działa wręcz jak efekt domina! Grillowanie to doskonała forma relaksu na świeżym powietrzu, a także sposób na udane spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. Aby jednak spotkanie było udane, grill musi być także udany. Jest na to kilka sposobów…
Smakowita karkówka
Idealnym wyjściem jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa, dzięki czemu nabierze głębi smaku. Doskonałymi przyprawami do karkówki są: liść laurowy, rozmaryn, tymianek, słodka papryka i czosnek. Jako bazy do marynaty można użyć oleju, keczupu lub musztardy. Przed zamarynowaniem warto ponakłuwać steki, aby marynata wniknęła głęboko do środka. Jeżeli chcemy, by mięso było miękkie, kruche i soczyste, należy grillować karkówkę pod przykryciem.
Szaszłyki wołowe
Doskonale nadają się do tego celu: polędwica wołowa, rostbef i antrykot. Wołowiny nie należy długo marynowa
. Wystarczy zwykłe natarcie olejem z przyprawami. Tu znowu w sukurs przyjdzie nam niezastąpiony rozmaryn. Przyda się także papryka. Nie warto przesadzać z solą, gdyż mięso może zrobić się twarde.
…A może kurczaczek?
Piersi z kurczaka, jako najchudsze, lepiej udadzą się na aluminiowych tackach. Jednym z sekretów wyśmienitych skrzydełek jest posypanie ich pod koniec grillowania sezamem. Natomiast udka należy piec razem ze skórką, dzięki czemu zanadto nie wyschną.
Źródło:
http://media.knorr.pl/pr/286417/jakie-miesa-wybrac-na-grilla-poradnik-szefa-kuchni