Polacy uwielbiajÄ… grillować. Nad jeziorem, nad morzem, na leÅ›nej polanie, na dziaÅ‚ce… Gdy tylko pogoda dopisze, zewszÄ…d docierajÄ… smakowite zapachy. Wystarczy, że dotrze do nas taka woÅ„ i już sami zaczynamy rozstawiać grilla – to dziaÅ‚a wrÄ™cz jak efekt domina! Grillowanie to doskonaÅ‚a forma relaksu na Å›wieżym powietrzu, a także sposób na udane spotkanie z rodzinÄ… i przyjacióÅ‚mi. Aby jednak spotkanie byÅ‚o udane, grill musi być także udany. Jest na to kilka sposobów…
Smakowita karkówka
Idealnym wyjÅ›ciem jest wczeÅ›niejsze zamarynowanie miÄ™sa, dziÄ™ki czemu nabierze głębi smaku. DoskonaÅ‚ymi przyprawami do karkówki sÄ…: liść laurowy, rozmaryn, tymianek, sÅ‚odka papryka i czosnek. Jako bazy do marynaty można użyć oleju, keczupu lub musztardy. Przed zamarynowaniem warto ponakÅ‚uwać steki, aby marynata wniknęła głęboko do Å›rodka. Jeżeli chcemy, by miÄ™so byÅ‚o miÄ™kkie, kruche i soczyste, należy grillować karkówkÄ™ pod przykryciem.
Szaszłyki wołowe
Doskonale nadają się do tego celu: polędwica wołowa, rostbef i antrykot. Wołowiny nie należy długo marynowa
. Wystarczy zwykłe natarcie olejem z przyprawami. Tu znowu w sukurs przyjdzie nam niezastąpiony rozmaryn. Przyda się także papryka. Nie warto przesadzać z solą, gdyż mięso może zrobić się twarde.
…A może kurczaczek?
Piersi z kurczaka, jako najchudsze, lepiej udadzÄ… siÄ™ na aluminiowych tackach. Jednym z sekretów wyÅ›mienitych skrzydeÅ‚ek jest posypanie ich pod koniec grillowania sezamem. Natomiast udka należy piec razem ze skórkÄ…, dziÄ™ki czemu zanadto nie wyschnÄ….
ŹródÅ‚o:
http://media.knorr.pl/pr/286417/jakie-miesa-wybrac-na-grilla-poradnik-szefa-kuchni