Import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w styczniu br. wyniósł 73,2 tys. ton i był o 3% niższy niż rok wcześniej. Pozycję największego dostawcy drobiu na rynek unijny utrzymała Brazylia (56% całkowitego przywozu), przy wzroście wysyłek o 3% w skali roku do 41 tys. ton. Zakupy w Tajlandii, u drugiego eksportera drobiu na rynek unijny, spadły o 12% do 25 tys. ton. Zwiększyły się dostawy drobiu z Chile (+27% do 2,6 tys. ton), Chin (+7% do 2,2 tys. ton), a zmalały z Argentyny (-21% do 627 ton) i Ukrainy (-84% do 193 ton). Spadek dostaw z tego kraju wynikał z wprowadzenia przez UE w grudniu 2016 r. tymczasowego zakaz importu ukraińskiego drobiu w związku z przypadkiem ptasiej grypy w obwodzie chersońskim.
Na początku lutego br. Komisja Europejska stwierdziła, że do wyeliminowania ryzyka związanego z importem drobiu i produktów drobiowych z Ukrainy wystarczy, by ograniczenia dotyczyły tylko obszaru dotkniętego ptasią grypą. Jednocześnie Ukraina zobowiązała się do uznawania środków regionalizacji stosowanych w związku z ptasia grypą na terytorium UE. Podpisanie umowy o wolnym handlu między UE a Ukrainą w 2014 r. przyczyniło się do wzrostu eksportu ukraińskiego mięsa kurcząt na rynek unijny w ramach kontyngentu bezcłowego. Ukraina stała się w ubiegłym roku trzecim dostawcą mięsa kurcząt do UE. Ukraińskie mięso jest konkurencyjne cenowo ze względu na niskie koszty pasz i pracy.
Źródło: FAMMU/FAPA