W I połowie br. Irlandia wyeksportowała łącznie 128 tys. sztuk bydła, tj. o 75% lub 55 tys. sztuk więcej niż w analogicznym okresie 2012 r. Obecny poziom eksportu jest zbliżony (tylko o 6% niższy w porównaniu z I połową 2011 r.) do handlu z 2011 r., kiedy to w całym roku wywieziono 215 tys. sztuk bydła. Najbardziej wzrosła sprzedaż cieląt. W omawianym okresie Irlandczycy
wyeksportowali 83 tys. sztuk tych zwierząt, tj. o 150% więcej niż przed rokiem. Cielęta trafiały przede wszystkim do Holandii, Hiszpanii, Belgii oraz do Francji. Eksport cieląt odstawionych oraz bydła opasowego zwiększył się wspólnie o 33%. Wzrost ten był wynikiem zwiększonych wysyłek zwierząt do krajów spoza Unii, tj. głównie do Libii, Tunezji i Maroka. Irlandczycy mają nadzieję, że Libia stanie się ważnym rynkiem zbytu na bydło rasy holsztyńsko-fryzyjskiej z Irlandii. Tym niemniej odbiorcy z tego kraju są bardziej zainteresowani krzyżówkami bydła mięsnego. Preferują zwierzęta w wadze 320-420 kg i dobrze rozwiniętej budowie ciała. Ponadto w omawianym okresie Irlandczycy wyeksportowali o 15% więcej bydła rzeźnego niż przed rokiem. Handel dotyczący tej kategorii zwierząt jest uzależniony od popytu ze strony Irlandii Północnej, a ten w I połowie 2013 r. nie był najlepszy.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: thecattlesite.com