W Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski przedstawił rezultaty prac nad projektem pod hasłem „Kanon kuchni polskiej”.
– Polska kuchnia to spuścizna po naszych dziejach historycznych, to nasza tradycja, to coś czym się szczycimy – zaznaczył Jan Krzysztof Ardanowski. Minister podkreślił, że kuchnia regionalna związana jest z mniejszościami etnicznymi, które wśród nas żyły: Żydów, Niemców, Olendrów, Tatarów, Rusinów czy Czechów. Powoduje to, że wiele elementów kuchni różnych narodów wpisało się na trwałe w nasze dziedzictwo kulinarne. Dziś obejmuję ono setki potraw.
– Podjąłem inicjatywę, żeby z okazji 100-lecia odzyskania przez Polskę Niepodległości stworzyć przy pomocy wybitnych specjalistów, naukowców i kucharzy coś, co na roboczo nazwałem „Kanonem kuchni polskiej”. Tej kuchni, która najbardziej się kojarzy z polskimi daniami. Po wielu miesiącach prac prowadzonych pod kierownictwem profesora Jarosława Dumanowskiego z UMK w Toruniu taki zbiór potraw powstał. To są najbardziej powtarzalne i popularne polskie dania, które można nazwać narodowymi – powiedział szef resortu.
Kanon to próba uporządkowania tego obszaru tak, aby doprowadzić do swoistego renesansu kuchni polskiej, a następnie zapewnić jednolity przekaz na arenie międzynarodowej. Kanon przygotowany jest w taki sposób, jak tradycyjny polski obiad. Znajdują się w nim przystawki, zupy, drugie dania i desery.
– Zadanie, które postawiłem, żeby wybrać sto dań, było bardzo trudne, ponieważ jest ich znacznie, znacznie więcej i pewnie łatwiej byłoby wybrać ich pięćset niż sto – zwrócił uwagę szef resortu rolnictwa. Dodał, że Kanon opracowany jest w dwóch odsłonach. Zawiera on przepis staropolski bardzo ciekawy, ale trudny dziś do zastosowania i przepis przetworzony przez najlepszych polskich kucharzy i dostosowany do dzisiejszych kulinarnych realiów.
W trakcie konferencji zaangażowany w projekt Maciej Nowicki, szef kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie przedstawił opracowane na podstawie oryginalnych przepisów współczesne interpretacje kilku wpisanych do Kanonu potraw. Były wśród nich takie jak: jarmuż z kasztanami, hyćki czyli polewka z bzowych jagód, gołąbki z kapusty i szarlotka po warszawsku.
– Wielu turystów przyjeżdżających do nas z całego świata chce posmakować czegoś co się z Polską kojarzy. Podobnie jak my wyjeżdżając za granicę szukamy smaków tamtych narodów np. we Włoszech jemy pizzę, w Japonii sushi, a we Francji delektujemy się serami, tak samo zagraniczni turyści szukają czegoś, co jest potrawą polską. Dlatego dalszym działaniem w kierunku rozwijania „Kanonu kuchni polskiej” będzie zachęcanie restauracji do tego, aby w swoim menu miały z tych stu dań kilka potraw. Gdy przyjdzie tam zagraniczny turysta będzie wiedział, że w ich ofercie są naprawdę tradycyjne dania, które wywodzą się z naszej kultury – powiedział minister rolnictwa.
Według ministra w przyszłości „Kanon kuchni polskiej” powinien być punktem odniesienia dla restauratorów, szefów kuchni, szkół gastronomicznych, dziennikarzy, działaczy kulinarnych, polskich placówek dyplomatycznych oraz wszystkich innych, którzy będą chcieli włączyć się w promocję i propagowanie kuchni polskiej.
– Myślę o przyznawaniu może przez Ministra Kultury, albo przez utworzony niedawno przeze mnie Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi specjalnego znaku dla restauratora, który informowałby o tym, że w menu znajdują się oprócz rozmaitych frykasów z całego świata, także nasze tradycyjne potrawy, które dobrze kojarzą się z Polską. To praktyczny zabieg, który może być bardzo przydatny do zwiększenia sprzedaży na rynku krajowym. A może kiedyś z naszą narodową kuchnią przebijemy się do wielkich, ponadnarodowych sieci restauracyjnych. Wszystko przed nami – podsumował dzisiejsze spotkanie minister Ardanowski.
„Kanon kuchni polskiej” jest próbą odpowiedzi na pytanie czym jest kuchnia polska, bo kuchnia polska to nie tylko to co dzisiaj w naszym kraju jemy obecnie, ale to także to, co jest dla naszego kraju charakterystyczne i wyjątkowe. Kuchnia to coś więcej niż same potrawy, to także pewne zasady, idee rozstrzygające o tym co jest smaczne, zdrowe, z jakiegoś powodu dla nas odpowiednie i właśnie nasze.
Projekt „Kanonu kuchni polskiej” zostanie wkrótce zamieszczony na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w celu poddania go dalszym konsultacjom.
Potrawy zaproponowane w „Kanonie kuchni polskiej” to:
I. Przystawki
II. Zupy
III. Dania główne
IV. Desery
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Partner portalu