Tylko najbardziej wartościowe produkty z tzw. polskim akcentem, tworzone z rodzimych składników, na podstawie tradycyjnej receptury mogą ubiegać się o uhonorowanie godłem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Specjaliści z branży spożywczej oceniają wyroby pod względem smaku, wyglądu i stosunku jakości do ceny.
Jednym z produktów, które otrzymały maksymalną liczbę punktów, jest Kiełbasa myśliwska. Doskonały smak, odpowiedni wygląd, cena adekwatna do jakości - to cechy, za które produkt ten zdobył certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT. Został wyróżniony przez Lożę Ekspertów, która obradowała 27 stycznia w Czeladzi.
Kiełbasa myśliwska kierowana jest do konsumentów poszukujących dobrych i tradycyjnych wyrobów, w których mogą odkryć smaki „dzieciństwa”. Produkowana jest z mięsa wieprzowego
z niewielkim dodatkiem wołowiny. Ze 116,2 g mięsa otrzymuje się 100 g gotowego produktu. Odwołując się do przywołującego nam na myśl smaku z dawnych czasów, do jej produkcji używa się tylko naturalnych, indywidualnie dobranych dodatków, takich jak przyprawy, czy sól peklująca. Sprzedawana luzem za jedyne 20 zł/kg przyciąga nie tylko lokalnych odbiorców, ale również tych zagranicznych.
Oprócz wymienionej wyżej Kiełbasy myśliwskiej, nagrodzony został również Smalec firmowy. Oba te specjały pochodzą z oferty firmy Mięso i Wędliny Zofia Zawrot (Drawsko Pomorskie, zachodniopomorskie). Każdy konsument, który po nie sięgnie, może mieć pewność, że wybiera żywność sprawdzoną przez ekspertów.