Remigiusz Zagraba: Polacy w ostatnich latach nie doceniali woÅ‚owiny, w 2015 r. spożyli jej 1,2 kg na osobÄ™. Z opracowania GUS wynika jednak, że mieszkaniec Polski skonsumowaÅ‚ w 2016 r. 2,1 kg miÄ™sa woÅ‚owego – byÅ‚o to o 0,9 kg wiÄ™cej niż w roku ubiegÅ‚ym. Czy dostrzega Pan w tej różnicy jakiÅ› dÅ‚ugofalowy trend?
Jerzy Wierzbicki: Spadek konsumpcji woÅ‚owiny w Polsce zostaÅ‚ wyhamowany i w latach 2016–2017 obserwujemy wyraźne wzrosty konsumpcji. Wg naszych szacunków konsumpcja woÅ‚owiny w 2017 r. powinna wynieść ok. 2,7 kg per capita.
R.Z.: Co Pana zdaniem – oprócz zapewne ceny, która w stosunku do innych popularnych rodzajów miÄ™sa jest wyższa – wpÅ‚ywa na dość niskie spożycie miÄ™sa woÅ‚owego w Polsce?
J.W.: W moje ocenie kluczowa jest relacja jakoÅ›ci do ceny, a nie sama cena. Konsument jest w stanie akceptować wyższÄ… cenÄ™, o ile w zamian otrzyma oczekiwany produkt, który nie sprawi mu zawodu. Dobrym przykÅ‚adem jest rynek ryb, które nie sÄ… tanie, a ich konsumpcja znacznie wzrosÅ‚a. Skoro woÅ‚owina musi być stosunkowo droga, to powinna być dobra za każdym razem. Przyzwyczajenia wyniesione z domu także majÄ… znaczenie. TrwajÄ…ce od kilku lat burgermania i moda na steki dajÄ… nadziejÄ™ na zbudowanie nowych przyzwyczajeÅ„ kulinarnych.
R.Z.: Jakie rasy bydła rzeźnego można najczęściej spotkać w polskich hodowlach i co je charakteryzuje?
J.W.: W Polsce dominuje pogÅ‚owie krów mlecznych. Opasane mÅ‚ode bydÅ‚o rzeźne w 90% pochodzi od krów mlecznych rasy holsztyÅ„sko-fryzyjskiej. W tej populacji mamy również mieszaÅ„ce, gdzie ojciec jest rasy miÄ™snej. W Polsce dominuje rasa limousine zarówno w pogÅ‚owiu bydÅ‚a ras miÄ™snych, jak i w krzyżowaniu, dla uzyskania mieszaÅ„ców. Rasy mleczne majÄ… wiÄ™kszÄ… skÅ‚onność do otÅ‚uszczania, marmurkowatoÅ›ci, rasa limousine charakteryzuje siÄ™ chudym miÄ™sem.