Wczoraj Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa gościł z wizyta delegację przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Dobrostanu Rolników Stanu Haryana w Indiach. Stan Haryana, znajdujący się w północnej części Indii, jest jednym z najważniejszych i najdynamiczniej rozwijających się okręgów gospodarczych w tym kraju, oraz drugim stanem w Indiach pod względem wielkości produkcji rolnej.
W trakcie spotkania ukazane zostały możliwości jakie posiada polski sektor rolno-spożywczy. Strona indyjska potwierdziła, iż jest szczególnie zainteresowana potencjałem polskiej produkcji dla indyjskiego importu rolno-spożywczego.Wskazywano głównie na produkty przetworzone, m.in.: produkty przetwórstwa zbożowego, produkty mleczarskie (sery), produkty mięsne (drobiowe i wieprzowe), owoce – ze szczególnym uwzględnieniem jabłek, na które w Indiach jest ogromny zapotrzebowanie, a także owoców miękkich (malin, borówek, truskawek, jeżyn, porzeczek).
Obecnie z Polski do Indii eksportuje się głównie jabłka (40% wartości eksportu), a także: syropy cukrowe, słodycze, produkty przetwórstwa zbóż, produkty paszowe, cukier, skrobię ziemniaczaną, drób żywy, produkty mleczarskie, soki owocowe i warzywne oraz napoje alkoholowe.
Indie to jedno z najszybciej rozwijających się państw na świecie. Liczba mieszkańców przekracza 1,2 mld, co powoduję że tworzą drugi na świecie pod względem liczebności rynek konsumentów. Rynek Indii jest uznawany jako jeden z bardziej obiecujących azjatyckich rynków dla polskiego eksportu rolno-spożywczego.
Źródło: KOWR