W dniach 07–13.04.2014 r. średnia cena zakupu żywca wieprzowego płacona przez zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wyniosła 5,09 zł/kg i była o 2% wyższa od notowanej w poprzednim tygodniu i o 10% wyższa niż miesiąc wcześniej podaje ARR. Cena ta była jednak o 5% niższa niż przed rokiem. Przeciętna cena trzody chlewnej w UE w drugim tygodniu kwietnia br. (według Komisji Europejskiej) wyniosła 163,77 EUR/100 kg (masy poubojowej schłodzonej kl. E) i była 1,5% wyższa niż w poprzednim tygodniu, o 6,5% wyższa niż miesiąc wcześniej, ale o 4% niższa niż przed rokiem. W Polsce za żywiec wieprzowy tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną płacono 161,73 EUR/100 kg.
Żywiec wołowy (według danych ZSRIR) kupowano średnio po 5,91 zł/kg, o 1% taniej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena zakupu żywca wołowego była o 2% wyższa niż przed miesiącem, ale o 6,5% niższa niż w analogicznym okresie 2013 r.
Za kurczęta brojlery w skupie płacono średnio 3,62 zł/kg, o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu, o 2% mniej niż miesiąc wcześniej i o 8% mniej niż przed rokiem.
Indyki skupowano po 5,63 zł/kg, o około 1% drożej niż tydzień wcześniej, przed miesiącem i przed rokiem.
Krajowe ceny zbytu mięsa
W dniach 07–13.04.2014 r. przeciętna cena zbytu półtusz wieprzowych wzrosła do 7,33 zł/kg i była o 4% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 12% wyższa niż miesiąc wcześniej. Cena tych półtusz była jednak o 1% niższa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Kompensowane ćwierćtusze wołowe, tak jak przed miesiącem, zbywano średnio po 12,18 zł/kg, o 1 gr/kg taniej niż tydzień wcześniej. Równocześnie ćwierci wołowe były o 7% tańsze niż w porównywalnym okresie 2013 r.
Przeciętna cena zbytu tuszek kurcząt w drugim tygodniu kwietnia 2014 r. wyniosła 5,46 zł/kg i była o 2% niższa niż w poprzednim tygodniu, o 5% niższa niż przed miesiącem oraz o 7% niższa niż rok wcześniej.
Rosnący popyt przed Świętami Wielkanocnymi spowodował znaczący wzrost cen tuszek indyków. Tuszki te zbywano po 9,69 zł/kg, o 12% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 14% drożej niż przed miesiącem i niż przed rokiem.
DZIAŁANIA ARR
Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 4 kwietnia 2014 r. (Dz.U., poz. 460), do Agencji Rynku Rolnego można składać wnioski o udzielenie pomocy finansowej w ramach nadzwyczajnych środków wspierania rynku wieprzowiny w Polsce. Do 15 kwietnia br. do ARR wpłynęło 56 wniosków o pomoc finansową do 8,2 tys. szt. trzody chlewnej dostarczonej do uboju. Wniosek o przyznanie pomocy składa się na formularzu ARR w oddziale terenowym ARR właściwym ze względu na miejsce siedziby stada świń, po dostawie zwierząt do rzeźni.