Krajowe ceny skupu mięsa
W dniach 16–22.03.2015 r. Å›rednia krajowa cena zakupu żywca wieprzowego pÅ‚acona przez zakÅ‚ady miÄ™sne objÄ™te monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wyniosÅ‚a 4,31 zÅ‚/kg wobec 4,32 zÅ‚/kg w poprzednim tygodniu. Trzoda chlewna byÅ‚a także o 4% taÅ„sza niż miesiÄ…c wczeÅ›niej i o 14% taÅ„-sza niż przed rokiem
Spadek cen żywca wieprzowego odnotowano w wiÄ™kszoÅ›ci paÅ„stw UE. PrzeciÄ™tna unijna cena zakupu Å›wiÅ„ rzeźnych w dniach 16–22.03.2015 r. (wedÅ‚ug Komisji Europejskiej) wyniosÅ‚a 140,12 EUR/100 kg masy poubojowej schÅ‚odzonej klasy E i byÅ‚a nieznacznie (o 0,2%) niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 11% niższa niż rok wczeÅ›niej. Cena krajowa żywca klasy E wyrażona w walucie unijnej uksztaÅ‚towaÅ‚a siÄ™ na poziomie 138,75 EUR/100 kg i byÅ‚a wyższa od Å›rednich cen w Belgii, Holandii, Danii, Rumunii i we Francji.
Żywiec wołowy w Polsce w trzecim tygodniu marca 2015 r. (według ZSRIR MRiRW) kupowano przeciętnie po 6,19 zł/kg wobec 6,23 zł/kg tydzień wcześniej i 6,24 zł/kg przed miesiącem. Bydło było jednak o 5% droższe niż w analogicznym okresie 2014 r.
Åšrednia krajowa cena skupu kurczÄ…t brojlerów w dniach 16–22.03.2015 r. wyniosÅ‚a 3,56 zÅ‚/kg i byÅ‚a o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu, o 3% wyższa niż przed miesiÄ…cem, ale o 4% niższa niż rok wczeÅ›niej. Za indyki zakÅ‚ady drobiarskie pÅ‚aciÅ‚y 5,86 zÅ‚/kg, o 1 gr/kg wiÄ™cej niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej, ale o 3 gr/kg mniej niż przed miesiÄ…cem. JednoczeÅ›nie indyki byÅ‚y o 5% droższe niż przed rokiem.
Krajowe ceny zbytu mięsa
PóÅ‚tusze wieprzowe w dniach 16–22.03. 2015 r. zbywano przeciÄ™tnie po 6,26 zÅ‚/kg, o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiÄ…cem oraz o 10% taniej niż rok wczeÅ›niej.
Kompensowane ćwierćtusze woÅ‚owe sprzedawano Å›rednio po 12,35 zÅ‚/kg, nieznacznie (o 2 gr/kg) drożej niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej. Cena zbytu ćwierci woÅ‚owych byÅ‚a o 2% niższa niż przed miesiÄ…cem, ale o 1% wyższa niż w porównywalnym okresie 2014 r.
Tuszki kurczÄ…t w omawianym tygodniu zbywano przeciÄ™tnie po 5,53 zÅ‚/kg, o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu. Tuszki te byÅ‚y o 4,5% droższe niż miesiÄ…c wczeÅ›niej, ale o 4% taÅ„sze niż przed rokiem. Åšrednia cena zbytu tuszek indyków wyniosÅ‚a 9,68 zÅ‚/kg i byÅ‚a o 8,5% wyższa niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej, o 11% wyższa niż przed miesiÄ…cem oraz o 13% wyższa niż przed rokiem.
PRYWATNE PRZECHOWYWANIE
W marcu KE uruchomiÅ‚a mechanizm dopÅ‚at do prywatnego przechowywania wieprzowiny(1) , który pozwala czasowo zagospodarować nadwyżki produkcyjne (okres przechowywania może wynosić 90, 120 lub 150 dni).
W dniach 9–25.03.2015 r. do ARR wpÅ‚ynęło 40 wniosków na przechowanie 6,4 tys. ton wieprzowiny. W tym okresie w caÅ‚ej UE (wedÅ‚ug informacji KE) zgÅ‚oszono do przechowania 39,9 tys. ton tego miÄ™sa, najwiÄ™- cej w Hiszpanii (23,5%), w Danii (18%) oraz w Polsce i w Niemczech (po 16%). WiÄ™kszość (69%) unijnej wieprzowiny zostaÅ‚o zgÅ‚oszone do przechowywania przez okres 90 dni.
(1) RozporzÄ…dzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/ 360 z dnia 5 marca 2015 r. wprowadzajÄ…ce prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalajÄ…ce z góry stawkÄ™ dopÅ‚at (Dz. U. UE L 62 z 6.3.2015, s.16)
ŹródÅ‚o: Agencja Rynku Rolnego, marzec 2015 rok;