Krajowe ceny zbytu półtusz wieprzowych, tuszek kurcząt i indyków w dół - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Krajowe ceny zbytu półtusz wieprzowych, tuszek kurcząt i indyków w dół

     

 

Krajowe ceny skupu mięsa

 

W dniach 16–22.03.2015 r. średnia krajowa cena zakupu żywca wieprzowego płacona przez zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wyniosła 4,31 zł/kg wobec 4,32 zł/kg w poprzednim tygodniu. Trzoda chlewna była także o 4% tańsza niż miesiąc wcześniej i o 14% tań-sza niż przed rokiem

Spadek cen żywca wieprzowego odnotowano w większości państw UE. Przeciętna unijna cena zakupu świń rzeźnych w dniach 16–22.03.2015 r. (według Komisji Europejskiej) wyniosła 140,12 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była nieznacznie (o 0,2%) niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 11% niższa niż rok wcześniej. Cena krajowa żywca klasy E wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 138,75 EUR/100 kg i była wyższa od średnich cen w Belgii, Holandii, Danii, Rumunii i we Francji.

Żywiec wołowy w Polsce w trzecim tygodniu marca 2015 r. (według ZSRIR MRiRW) kupowano przeciętnie po 6,19 zł/kg wobec 6,23 zł/kg tydzień wcześniej i 6,24 zł/kg przed miesiącem. Bydło było jednak o 5% droższe niż w analogicznym okresie 2014 r.

Średnia krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w dniach 16–22.03.2015 r. wyniosła 3,56 zł/kg i była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu, o 3% wyższa niż przed miesiącem, ale o 4% niższa niż rok wcześniej. Za indyki zakłady drobiarskie płaciły 5,86 zł/kg, o 1 gr/kg więcej niż tydzień wcześniej, ale o 3 gr/kg mniej niż przed miesiącem. Jednocześnie indyki były o 5% droższe niż przed rokiem. 

 

 

Krajowe ceny zbytu mięsa

 

Półtusze wieprzowe w dniach 16–22.03. 2015 r. zbywano przeciętnie po 6,26 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem oraz o 10% taniej niż rok wcześniej.

Kompensowane ćwierćtusze wołowe sprzedawano średnio po 12,35 zł/kg, nieznacznie (o 2 gr/kg) drożej niż tydzień wcześniej. Cena zbytu ćwierci wołowych była o 2% niższa niż przed miesiącem, ale o 1% wyższa niż w porównywalnym okresie 2014 r.

Tuszki kurcząt w omawianym tygodniu zbywano przeciętnie po 5,53 zł/kg, o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu. Tuszki te były o 4,5% droższe niż miesiąc wcześniej, ale o 4% tańsze niż przed rokiem. Średnia cena zbytu tuszek indyków wyniosła 9,68 zł/kg i była o 8,5% wyższa niż tydzień wcześniej, o 11% wyższa niż przed miesiącem oraz o 13% wyższa niż przed rokiem. 

 

PRYWATNE PRZECHOWYWANIE

 

W marcu KE uruchomiła mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny(1) , który pozwala czasowo zagospodarować nadwyżki produkcyjne (okres przechowywania może wynosić 90, 120 lub 150 dni).

W dniach 9–25.03.2015 r. do ARR wpłynęło 40 wniosków na przechowanie 6,4 tys. ton wieprzowiny. W tym okresie w całej UE (według informacji KE) zgłoszono do przechowania 39,9 tys. ton tego mięsa, najwię- cej w Hiszpanii (23,5%), w Danii (18%) oraz w Polsce i w Niemczech (po 16%). Większość (69%) unijnej wieprzowiny zostało zgłoszone do przechowywania przez okres 90 dni.

 

(1) Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/ 360 z dnia 5 marca 2015 r. wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat (Dz. U. UE L 62 z 6.3.2015, s.16)

Źródło: Agencja Rynku Rolnego, marzec 2015 rok;

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.