Krajowe ceny skupu mięsa
W dniach 16–22.03.2015 r. średnia krajowa cena zakupu żywca wieprzowego płacona przez zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wyniosła 4,31 zł/kg wobec 4,32 zł/kg w poprzednim tygodniu. Trzoda chlewna była także o 4% tańsza niż miesiąc wcześniej i o 14% tań-sza niż przed rokiem
Spadek cen żywca wieprzowego odnotowano w większości państw UE. Przeciętna unijna cena zakupu świń rzeźnych w dniach 16–22.03.2015 r. (według Komisji Europejskiej) wyniosła 140,12 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była nieznacznie (o 0,2%) niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 11% niższa niż rok wcześniej. Cena krajowa żywca klasy E wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 138,75 EUR/100 kg i była wyższa od średnich cen w Belgii, Holandii, Danii, Rumunii i we Francji.
Żywiec wołowy w Polsce w trzecim tygodniu marca 2015 r. (według ZSRIR MRiRW) kupowano przeciętnie po 6,19 zł/kg wobec 6,23 zł/kg tydzień wcześniej i 6,24 zł/kg przed miesiącem. Bydło było jednak o 5% droższe niż w analogicznym okresie 2014 r.
Średnia krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w dniach 16–22.03.2015 r. wyniosła 3,56 zł/kg i była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu, o 3% wyższa niż przed miesiącem, ale o 4% niższa niż rok wcześniej. Za indyki zakłady drobiarskie płaciły 5,86 zł/kg, o 1 gr/kg więcej niż tydzień wcześniej, ale o 3 gr/kg mniej niż przed miesiącem. Jednocześnie indyki były o 5% droższe niż przed rokiem.
Krajowe ceny zbytu mięsa
Półtusze wieprzowe w dniach 16–22.03. 2015 r. zbywano przeciętnie po 6,26 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem oraz o 10% taniej niż rok wcześniej.
Kompensowane ćwierćtusze wołowe sprzedawano średnio po 12,35 zł/kg, nieznacznie (o 2 gr/kg) drożej niż tydzień wcześniej. Cena zbytu ćwierci wołowych była o 2% niższa niż przed miesiącem, ale o 1% wyższa niż w porównywalnym okresie 2014 r.
Tuszki kurcząt w omawianym tygodniu zbywano przeciętnie po 5,53 zł/kg, o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu. Tuszki te były o 4,5% droższe niż miesiąc wcześniej, ale o 4% tańsze niż przed rokiem. Średnia cena zbytu tuszek indyków wyniosła 9,68 zł/kg i była o 8,5% wyższa niż tydzień wcześniej, o 11% wyższa niż przed miesiącem oraz o 13% wyższa niż przed rokiem.
PRYWATNE PRZECHOWYWANIE
W marcu KE uruchomiła mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny(1) , który pozwala czasowo zagospodarować nadwyżki produkcyjne (okres przechowywania może wynosić 90, 120 lub 150 dni).
W dniach 9–25.03.2015 r. do ARR wpłynęło 40 wniosków na przechowanie 6,4 tys. ton wieprzowiny. W tym okresie w całej UE (według informacji KE) zgłoszono do przechowania 39,9 tys. ton tego mięsa, najwię- cej w Hiszpanii (23,5%), w Danii (18%) oraz w Polsce i w Niemczech (po 16%). Większość (69%) unijnej wieprzowiny zostało zgłoszone do przechowywania przez okres 90 dni.
(1) Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/ 360 z dnia 5 marca 2015 r. wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat (Dz. U. UE L 62 z 6.3.2015, s.16)
Źródło: Agencja Rynku Rolnego, marzec 2015 rok;