W marcu bieżącego roku wieprzowina była gatunkiem mięsa, który wykazywał się największą dynamiką spadku cen w horyzoncie rocznym w krajach UE. Jednak w stosunku do lutego cena wieprzowiny była wyższa o 3%, a jej średnia cena wynosiła 1411,60 euro za tonę. Na światowym rynku wieprzowina osiągnęła średnią cenę 1307,90 euro za tonę i była to cena o 39% niższa w stosunku do marca 2014 r. W porównaniu z lutym 2015, ceny marcowe były o 2,2% niższe.
Unijny rynek wołowiny w marcu 2015 r. wykazał wzrost cen o 1,6% w odniesieniu do analogicznego okresu z 2014 roku, a średnia cena wynosiła 3823,10 euro za tonę. Jednak w porównaniu do lutego br. cena obniżyła się o 0,2%. Na rynku światowym wołowina osiągnęła cenę 4208,20 euro za tonę, wykazując 4,5% wzrost w porównaniu do cen sprzed roku, jednak było to o 1,2% mniej niż w miesiącu poprzedzającym.
Ceny na rynku drobiu UE wynosiły średnio 1860,10 euro za tonę i było o 20% niższe od cen notowanych na rynku światowym - 2324,40 euro za tonę. W ciągu roku cena drobiu w UE spadła o 3,9%, a w stosunku do lutego br. był to spadek na poziomie 0,1%. Rynek światowy zanotował wzrosty o 8,6% w okresie rocznym, natomiast miesięczna zwyżka cen wynosiła 0,4%.
Na podstawie: FAMMU/FAPA