Ograniczony popyt konsumpcyjny na wieprzowinę w Unii Europejskiej wywołuje presję na spadek cen żywca wieprzowego w skupie. Dodatkowym czynnikiem jest mniejszy eksport wieprzowiny z UE do krajów trzecich, która nie jest obecnie konkurencyjna cenowo w stosunku do asortymentu wieprzowego z USA, Brazylii, czy Argentyny.
W dniach 23–29.10.2023 r. za świnie rzeźne klasy E unijni dostawcy uzyskiwali średnio 213,57 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 1% mniej niż tydzień wcześniej oraz o 5% mniej niż przed miesiącem.
W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 219,23 EUR/100 kg, o 3% wyższym niż średnio w UE. Wśród największych unijnych producentów wieprzowiny nieco wyższe niż w Polsce ceny skupu żywca wieprzowego odnotowano w Niemczech (o 0,6%, 220,46 EUR/100 kg), ale niższe w krajach m.in. w: Niderlandach (o 11%, 195,15 EUR/100 kg), Francji (o 9%, 199,00 EUR/100 kg) i Hiszpanii (o 4%, 210,52 EUR/100 kg).
W Polsce zmiany ceny żywca wieprzowego podążają za zmianami na rynku unijnym. W czwartym tygodniu października br. (dane ZSRIR MRiRW) średnio w kraju świnie rzeźne kupowano po 7,48 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu oraz o 9% taniej niż przed miesiącem.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego W Polsce w czwartym tygodniu października br. półtusze wieprzowe zbywano przeciętnie po 10,97 zł/kg, o 1% taniej niż tydzień wcześniej oraz o 7% taniej niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem półtusze były o 7% droższe.
Źródło: KOWR