Jak podaje FAMMU/FAPA w listopadzie br. Nowozelandczycy wyeksportowali 20,3 tys. ton jagnięciny, tj. o 6% mniej niż przed rokiem. Pomimo listopadowego osłabienia w eksporcie, w pierwszych 11 miesiącach 2013 r. Nowa Zelandia wysłała za granicę łącznie 285,1 tys. ton tego gatunku mięsa, co przewyższyło poziom wysyłek w całym 2012 r. (około 280 tys. ton). Rosnący popyt ze strony Chin oddziaływał szczególnie korzystnie na handel nowozelandzką jagnięciną w kończącym się roku. W listopadzie br. Nowozelandczycy wywieźli do Państwa Środka około 7 tys. ton jagnięciny, tj. o 8% więcej niż przed rokiem. Dla porównania dostawy tego gatunku mięsa do Unii Europejskiej obniżyły się w listopadzie br. o 4% do nieco ponad 7 tys. ton (w tym dostawy do Wielkiej Brytanii spadły o 15% do 3,8 tys. ton). W omawianym okresie obniżyły się także wysyłki nowozelandzkiej jagnięciny do Stanów Zjednoczonych oraz na Bliski Wschód odpowiednio o 10% do 1,2 tys. ton oraz o 41% do 1,7 tys. ton.