W 2017 r. Komisja Europejska prognozuje wzrost unijnej produkcji wołowiny o około 1%
w porównaniu z 2016 r., do 7 960 tys. ton, co będzie wynikało m.in. z postępującej restrukturyzacji unijnego sektora mleczarskiego i kierowania dużej ilości krów i jałówek na ubój. Jednocześnie o 1% wzrośnie konsumpcja wołowiny w Unii Europejskiej.
W Polsce wzrost pogłowia cieląt i młodego bydła (w wieku 1–2 lat) oraz udziału tych grup
w strukturze pogłowia bydła ogółem (odpowiednio o 0,6 pkt proc. i o 0,8 pkt proc. w porównaniu z grudniem 2015 r.) wskazuje na utrzymujące się zainteresowanie mięsnym kierunkiem chowu bydła.
W grudniu 2016 r. pogłowie bydła ogółem liczyło 5 985 tys. sztuk i było o 3,9% większe niż przed rokiem. W tym czasie najbardziej – o 6,9% – wzrosło pogłowie bydła młodego (w wieku 1–2 lat). Liczba cieląt zwiększyła się o 6,2%, a bydła w wieku powyżej 2 lat – o 0,6%, w tym krów – o 1,4%. Zmiany w pogłowiu pozwalają przewidywać, że w 2017 r. produkcja żywca wołowego będzie nieco większa niż w 2016 r.
Źródło: ARR