Według danych przedstawionych przez Biuro Analiz i Startegii KOWR w okresie styczeń–luty 2020 r. przychody uzyskane z eksportu produktów wieprzowych, wołowych oraz drobiowych przekroczyły 1 mldEUR (4,3 mld zł) i były o 3% większe niż przed rokiem. Jednocześnie wydatki poniesione na import wzrosły o 27%, do 462 mln EUR (1,96 mld zł).
Produktów drobiowych wyeksportowano 276 tys. ton (w ekwiwalencie tuszek), o 4% mniejniż przed rokiem, a wartość ich wywozu wzrosłao 4%, do 489,8 mln EUR (ponad 2 mld zł). Jednocześnie do kraju zaimportowano 24,5 tys. ton drobiu (o 20% mniej niż przed rokiem) za 47,2 mln EUR (200,8 mln zł – o 12% mniej).
Z Polski wywieziono 108,4 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych (w ekwiwalencie tusz) za 268 mln EUR (1,1 mld zł), odpowiednio o 27% i 2% mniej niżw analogicznym okresie 2019 r. W tym czasie do Polski zaimportowano 151,8 tys. ton asortymentu wieprzowego za 388,7 mln EUR (1,7 mld zł), odpowiednio o 4% mniej i 39% więcej niż przedrokiem.
W pierwszych dwóch miesiącach 2020 r. za granicę sprzedano 76,8 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych(w ekwiwalencie tusz), o 10% więcej niż przed rokiem. Łączne przychody z eksportu wzrosły również o 10%, do 254,3 mln EUR (1,1 mld zł). Import ukształtował się na poziomie 7,6 tys.ton i był o 10% mniejszy niż w analogicznym okresie 2019 r., a wydatki poniesione na zakupproduktów wołowych i cielęcych zmniejszyły się o 13%, do 25,7 mln EUR (109,4 mln zł).