W dn. 2 marca br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE)
z dn. 19 lutego 2016 r. wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę portugalskiej kiełbasy wędzonej Alheira de Mirandela. Do jej produkcji wykorzystuje się całe tusze wieprzowe i drobiowe, z wyjątkiem wnętrzności. Osłonki pochodzą z naturalnych, solonych jelit wołowych. Kiełbasa ta różni się od innych lekko wędzonym aromatem i smakiem, nutą czosnku, intensywną nutą świeżych oliwek pochodzącą z wykorzystywanej pikantno-owocowej oliwy z oliwek. Konsystencja farszu jest niejednorodna, wyraźnie widoczne są w nim cząstki mięsa. Farsz zawiera regionalny chleb pszenny, wyrabiany i wypiekany specjalnie do wykorzystania w Alheira de Mirandela. Proces produkcji tego chleba jest otoczony tajemnicą i nie zmienił się od wielu pokoleń piekarzy.
Do specyfiki produktu przyczynia się również aromatyczny bulion mięsny zwany „calda”, wykorzystywany do nasączania chleba. Wędzenie i dojrzewanie kiełbasy trwa ok. 8 dni. Obszar geograficzny produkcji jest ograniczony do gminy Mirandela. Alheira de Mirandela od dawna należy do najpopularniejszych kiełbas w regionie.
Źródło: FAMMU/FAPA