W styczniu br. produkcja mięsa jagnięcego w Nowej Zelandii wyniosła 52,1 tys. ton, i była o 35% wyższa niż przed rokiem, informuje FAMMU/FAPA.
Liczba ubijanych jagniąt także wzrosła o 35% do 3 mln sztuk. Tym samym dotychczasowa produkcja mięsa jagnięcego w sezonie 2014/2015 (październik 2014/styczeń 2015) osiągnęła łączny poziom 139,1 tys. ton, tj. była o 12% wyższa niż w analogicznym okresie poprzedniego sezonu. Wzrost ten był wynikiem zwiększonej liczby ubijanych jagniąt, która wzrosła o 12% do 7,7 mln sztuk.
Dla porównania, w styczniu br. produkcja mięsa baraniego w Nowej Zelandii obniżyła się o 35% w porównaniu ze styczniem 2014 r., i wyniosła 16,6 tys. ton. Liczba ubijanych owiec w tym okresie zmniejszyła się o 36% do 639 431 sztuk. Od października 2014 r. do końca stycznia 2015 r. wyprodukowano w Nowej Zelandii 48,4 tys. ton mięsa baraniego, tj. o 17% mniej niż w podobnym okresie poprzedniego sezonu. Liczba ubijanych owiec zmniejszyła się o 18% do 1,8 mln sztuk.