W 2015 r. produkcja (brutto) mięsa owczego i koziego w krajach Unii zwiększyła się o 4,4% do
957 tys. ton. Tym samym odwrócony został spadkowy trend produkcji notowany od wielu lat. Trzeba jednak zaznaczyć, że na wzrost ten wpłynęła znacząca zwyżka ubojów owiec w Rumunii, która została poprzedzona niezwykle wysokim skokiem liczebności pogłowia tych zwierząt w latach 2012-2014. Bez uwzględnienia wzrostu produkcji w Rumunii, zwyżka wytwórczości tego gatunku dla całej Wspólnoty byłaby na poziomie około 1,5%.
W I kwartale br. produkcja mięsa owczego w Unii zwiększyła się o 4%, o czym w dużej mierze zaważyła wcześniejsza data Świat Wielkanocnych (marzec) w porównaniu z rokiem ubiegłym (kwiecień). Zasadniczy wpływ na poziom produkcji w całym 2016 r. będą miały dalsze miesiące produkcyjne roku. Trzeba wspomnieć, że w Wielkiej Brytanii, pomimo wzrostu pogłowia owiec, produkcja mięsa owczego w ogóle nie wzrosła. Może być to dalszy wynik przebudowy stada tych zwierząt. Jak prognozuje Komisja, w 2016 r. produkcja mięsa owczego i koziego w krajach Wspólnoty zwiększy się o 2,1% do 938 tys. ton, po czym w 2017 r. osiągnie poziom 941 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA