W 2015 r., w następstwie wzrostu wspólnotowej produkcji mięsa wieprzowego (około 0,3 mln ton) i eksportu netto produktów wieprzowych (około 0,1 mln ton w ekwiwalencie mięsa), podaż wieprzowiny w UE będzie większa niż w 2014 r. W efekcie (według KE) w 2015 r. średnie unijne ceny mięsa wieprzowego będą niższe niż rok wcześniej. W związku z tym, że po wstąpieniu Polski do UE wysokość krajowych cen trzody chlewnej jest uzależniona od unijnych cen wieprzowiny i relacji złotego do euro, we wrześniu 2015 r. przeciętna krajowa cena skupu żywca wieprzowego może być niższa niż przed rokiem, ale w grudniu 2015 r. prawdopodobnie będzie już wyższa od niskiej ceny z końca 2014 r. Zespół Ekspertów przewiduje że przeciętne krajowe ceny skupu żywca wieprzowego w prognozowanym okresie mogą kształtować się następująco:
- wrzesień - 4,60–4,80 zł/kg ,
- grudzień - 4,10–4,40 zł/kg .
Źródło: ARR