O 1,4% do 111,8 mln ton wzrośnie w 2015 r. światowa produkcja drobiu – tak wynika z najnowszych prognoz FAO (Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa). Średnia wzrostu w ostatniej dekadzie wynosi 3%.
Pomimo spadających cen zbóż, które w wielu krajach wspierały wzrost produkcji, globalna sytuacja w dalszym ciągu jest determinowana skutkami epidemii ptasiej grypy w Chinach. Na skutek zakażenia wirusem wśród ludzi, które miały miejsce w 2014 r., spożycie drobiu w tym kraju znacznie się zmniejszyła. W tym roku produkcja drobiu w Chinach nie zmieni się i wyniesie 18,5 mln ton.
Dla pozostałych krajów dominujących w światowym rynku drobiu prognozy są pozytywne. Stany zjednoczone, które są największym producentem, zwiększą produkcję o 0,8%. Wzrosty przewidywane są także w Brazylii, UE, Rosji, Indiach, Iranie, Meksyku i Turcji. W krajach rozwijających się wzrost będzie wyższy (+1,5%) niż w krajach rozwiniętych (+1,3).
Mięso drobiowe ma 40% udział w globalnym handlu mięsem. Konkurencja cenowa w stosunku do mięsa czerwonego oraz walory kulinarne i zdrowotne są przyczynami dużej popularności drobiu. Ostatnia dekada zanotowała zwiększenie wolumenu eksportu drobiu o 55%, jednakże od 2012r. tempo wzrostu jest słabsze.
W bieżącym roku przewidywana jest kontynuacja tendencji i wzrost globalnego wywozu o 2,6% do poziomu 13,1 mln ton. Wyższy poziom produkcji u importerów, a co za tym idzie – zmniejszenie zapotrzebowania na zewnętrzne dostawy mają swoje odzwierciedlenie w spowolnieniu wzrostu eksportu. Na początku roku wykryto również w USA ogniska ptasiej grypy, które spowodowały, że wiele firm importujących drób ze Stanów Zjednoczonych zawiesiło działalność handlową z USA.
Import na światowym rynku mięsa drobiowego również prognozowany jest wzrostami na poziomie 2,1% do 12,6 mln ton. Największy udział we wzroście będą miały kraje afrykańskie, gdzie popyt na drób zwiększają rosnące dochody. Największym importerem afrykańskim jest RPA – prognozuje się wzrost importu dla tego kraju o 1%.
Nieznaczny wzrost – na poziomie 2% - zostaną odnotowane u głównych światowych importerów: Chin i Japonii. Wyższy wzrost (4-5%) wykażą takie kraje jak Meksyk, Arabia Saudyjska czy UE. W krajach azjatyckich i bliskiego wschodu import mięsa będzie wynosił łącznie o 2,3% więcej niż przed rokiem.
Rosja po raz kolejny ograniczy zakupy drobiu w tym roku. Prognozowany jest spadek importu w tym kraju na 12%. Wynika to ze wzrostu krajowej produkcji drobiu i wprowadzonym emargo na drób i inne artykuły spożywcze m.im. z UE i USA.
Trzej największy eksporterzy – Brazylia, USA i UE – w ostatnich latach wykazują niewielkie tempo wzrostu. W tym roku może się to jednak zmienić, gdyż na skutek restrykcji eksportowych wobec wobec drobiu z USA oraz zwiększone możliwości eksportu do Rosji, Brazylia ma duże szanse na imponujący wzrost wywozu.
Tempo zwalczania ptasiej grypy w USA będzie determinowała wielkość sprzedaży w tym kraju. Obecnie przewiduje się wzrost o 1,3%. Główny bodziec dla wzrostu eksportu na światowym rynku mięsa drobiowego będzie płynął z eksporterów drugoplanowych – Tajlandii, Turcji. W ostatnich latach znaczne wzrosty sprzedaży zagranicznej odnotowywała Argentyna, jednak w 2014 r. zmniejszyła wysyłki na główny rynek zbytu, którym jest Wenezuela. W tym roku również prognozuje się niski poziom wywozu z Argentyny, pomimo poszerzenia eksportu o nowe kraje zbytu – Chile, RPA, Chiny i Rosję.
Na podstawie: FAMMU/FAPA