Według ostatniego raportu Komisji Europejskiej z marca br. w 2014 r. produkcja brutto mięsa baraniego i koziego w Unii obniży się o 0,4% do 544 tys. ton, natomiast w przyszłym roku spadnie o dalsze 0,9% do 935 tys. ton. W 2013 r. wysoka podaż mięsa baraniego na rynku nowozelandzkim wpłynęła na 4,9% wzrost dostaw tego gatunku mięsa na rynek Wspólnoty. W br. przywóz mięsa owczego z Nowej Zelandii do Unii będzie prawdopodobnie mniejszy ze względu na spadek podaży jagniąt w tym kraju spowodowany niekorzystnymi warunkami klimatycznymi. Ponadto na spadek ten wpływa kontynuacja trendu zmiany ukierunkowania produkcji z mięsnej na mleczną, co wynika z wyższych cen mleka. W 2015 r. produkcja mięsa owczego w Nowej Zelandii powinna znowu wzrosnąć, co zaowocuje zwiększonymi dostawami baraniny na rynek Wspólnoty. Eksport mięsa baraniego z Unii kształtuje się na znikomym poziomie, jednakże warto wspomnieć, że w 2013 r. wzrósł on aż o 50%, z tego 58% wysłano do Hongkongu (o 75% więcej niż w 2012 r.). Wysyłki żywca owczego z Unii będą utrzymywały się na podobnym poziomie w całym prognozowanym okresie (34 tys. ton), przede wszystkim za sprawą stabilnego popytu płynącego z Jordanii, Libii oraz Libanu, podaje FAMMU/FAPA.