Raport Komisji o systemie "COOL" dla mięsa w przetworach - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Raport Komisji o systemie "COOL" dla mięsa w przetworach

Według raportu Komisji Europejskiej z dn. 17 grudnia br., wprowadzenie obowiązkowego systemu oznakowania kraju pochodzenia mięsa (systemu „COOL”) dla produktów przetworzonych, takich jak np. lazania byłoby kosztowne i mogłoby przynieść skutek odwrotny do zamierzonego, podaje FAMMU/FAPA. Konieczność oznakowania podniosłaby koszty kontroli urzędowych o 30%, wzrosłoby również ryzyko nadużyć. Koszty oznakowania dla zakładów produkcyjnych wzrosłyby z 15% do 50% całkowitych kosztów produkcji plus dodatkowe 12% z tytułu obciążeń administracyjnych. Około 90% dodatkowych kosztów zostałoby przerzucone na konsumenta, a tylko 10% poniósłby producent. Ucierpiałby również handel mięsem drobnym i tłuszczem, obroty rzeźni tymi produktami zmniejszyłyby się o ok. 10%, wzrosłyby natomiast straty. Komisja sugeruje, że rozszerzenie sytemu „COOL” na przetwory może spowodować renacjonalizację handlu, zmniejszenie ilości składników mięsnych oraz ograniczenie spożycia mięsa przetworzonego z uwagi na koszty. Parlament Europejski nalegał na opracowanie raportu przez Komisję w ramach porozumienia dotyczącego oznakowania żywności z lipca 2011 r., które dotyczy objęcia systemem oznakowania kraju pochodzenia (obecnie stosowanego dla świeżej wołowiny), wszystkich gatunków mięsa nieprzetworzonego. Francja, Irlandia i Wielka Brytania domagały się opracowania tego raportu w trybie przyspieszonym po skandalu żywnościowym dotyczącym koniny. Francja popierała rozszerzenie systemu „COOL” na mięso znajdujące się w produktach przetworzonych.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.