W naszej kuchni także mięso mielone jest wysoko w hierarchii ważności. Należy wiedzieć, że mięso mielone można sporządzić praktycznie ze wszystkich rodzajów mięsa. Ale przeważnie kupujemy mieloną wołowinę, wieprzowinę, jagnięcinę i mielone z drobiu. Warto także dodać, że mielone jest smaczne, czy to gotowane, pieczone, zapiekane, grillowane, jako farsz lub klasyczny mielony. A oto rodzaje mielonego mięsa:
1). Wołowina mielona - należy wiedzieć, że powstaje ze z grubsza oczyszczonego ze ścięgien mięsa wołowego o zawartości tłuszczu nie większej niż 20%.
2). Wieprzowina mielona - należy wiedzieć, że powstaje ze z grubsza odtłuszczonych kawałków mięsa wieprzowego. A zawartość tłuszczu tego mięsa wynosi maksymalnie 35%.
3). Mielone mieszane - pół na pół: powstaje po połowie z mięsa wołowego i wieprzowego z udziałem tłuszczu wynoszącym maksymalnie 30%.
4). Befsztyk tatarski - znany też pod zwyczajową nazwą tatar. Należy wiedzieć, że jest wytwarzany z chudego, czystego mięsa wołowego. Zawiera jedynie 6% tłuszczu.”