Od stycznia 2018 r. notowany jest wzrost sprzedaży zagranicznej mięsa i jego przetworów z Polski. Największą dynamikę wzrostu pod względem ilości i wartości eksportu odnotowano w przy- padku drobiu. W okresie styczeń–lipiec 2018 r. z kraju wyeksportowano 886 tys. ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), o 14% więcej niż przed rokiem, a przychody uzyskane z eksportu były o 23% większe i przekroczyły 1,5 mld EUR. Z kolei import drobiu wyniósł 86 tys. ton i był o 3% mniejszy niż w tym samym okresie 2017 r.
Eksport żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych z Polski wzrósł o 3%, do 285 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), a przychody ze sprzedaży tego asortymentu wyniosły 964 mln EUR i były o 15% większe niż w analogicznym okresie ub.r. Jednocześnie do kraju zaimportowano 26 tys. ton asortymentu wołowego i cielęcego (wobec 29 tys. ton rok wcześniej) za 92 mln EUR (o 2% mniej niż przed rokiem).
W okresie pierwszych siedmiu miesięcy 2018 r. z kraju wywieziono 461 tys. ton żywca, mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych (w ekwiwalencie tusz), o 2% więcej niż przed rokiem. Łączne przychody z eksportu wyniosły 922 mln EUR, o 7% mniej niż w tym samym okresie 2017 r. Import ukształtował się na poziomie 554 tys. ton i był o 9% większy niż w analogicznym okresie 2017 r. Wydatki poniesione na import tego asortymentu przekroczyły 1 mld EUR i były o 5% mniejsze niż przed rokiem.
W okresie siedmiu miesięcy 2018 r. łączne przychody z eksportu produktów drobiowych, wieprzowych i wołowych wyniosły 3,4 mld EUR i były o 11% większe niż przed rokiem.
Źródło: KOWR
Partnerzy portalu