W pierwszym półroczu br. koreański import wieprzowiny wzrósł jedynie o 0,2% w skali roku do niespełna 230 tys. ton. W tym samym okresie 2015 r. dynamika wzrostu przywozu wyniosła 35%. Tak wysoki import przed rokiem był spowodowany ograniczeniem krajowej produkcji po stratach z 2014 r. wywołanych epidemiczną biegunką świń (PED) i pryszczycą. Osłabienie tegorocznego tempa importu jest rezultatem stopniowej odbudowy koreańskiej produkcji.
W pierwszej połowie br. pojawiały się już tylko sporadyczne przypadki PED. Spożycie wieprzowiny
w Korei Płd. rośnie kosztem ograniczenia konsumpcji droższej wołowiny – krajowej Hanwoo
i importowanej. W pierwszej połowie 2016 r. import unijnej wieprzowiny do Korei Płd. obniżył się
o 4%, głównie z Niemiec, wzrosły natomiast dostawy z Hiszpanii. Kraje spoza UE wysłały natomiast na rynek południowokoreański o 4% wieprzowiny więcej niż przed rokiem, wzrósł zwłaszcza przywóz
z USA i Chile. Dolar obniżył swoją wartość wobec euro w tym okresie, co sprzyjało konkurencyjności amerykańskiego mięsa w stosunku do unijnego.
Źródło: FAMMU/FAPA