Rosyjskie embargo na unijną wieprzowinę przyczynia się do spadku eksportu tego mięsa z UE podaje ARR. Według Komisji Europejskiej w pierwszej połowie 2014 r. z UE wyeksportowano 1.349 tys. ton asortymentu wieprzowego1, o 9% mniej niż w pierwszym półroczu 2013 r. Najwięcej unijnej wieprzowiny skierowano do krajów Azji Południowo-Wschodniej: Chin (24% unijnego eksportu), Hongkongu (14%), Japonii (12%) oraz Korei Południowej i Filipin (po 7%). Import wieprzowiny do UE osiągnął poziom 18 tys. ton, o 3% wyższy niż przed rokiem. Wieprzowinę w 48% zaimportowano ze Szwajcarii.
1 Udostępnione w dniu 28 sierpnia br. przez KE wyniki handlu UE produktami wieprzowymi, wołowymi i cielęcymi oraz drobiowymi z krajami trzecimi są danymi wstępnymi. Dane dotyczące wieprzowiny i drobiu są wyrażone w masie produktu, natomiast dotyczące wołowiny i cielęciny – w ekwiwalencie mięsa.
2 Wyniki polskiego handlu zagranicznego asortymen-tem wieprzowym, wołowym i cielęcym oraz drobio-wym dotyczą produktów ze zwierząt gatunków do-mowych i zostały obliczone przez analityków ARR na podstawie wstępnych danych Ministerstwa Finansów.
Z Polski w pierwszej połowie 2014 r. wywieziono 293 tys. ton żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych2, o 6% mniej niż w analogicznym okresie 2013 r. Zmalał eksport żywca, mięsa mrożonego i tłuszczów, a wzrósł eksport mięsa świeżego i przetworów. Przywóz produktów wieprzowych osiągnął poziom 398 tys. ton i był o 5% większy niż w okresie styczeń–czerwiec 2013 r. (w tym żywca zaimporto-wano 2,6 mln szt., o 13% więcej, zaś mięsa 299 tys. ton, o 3% więcej). Ujemny bilans polskiego handlu zagranicznego wieprzowiną wyniósł 105 tys. ton wobec 69 tys. ton w pierwszym półroczu 2013 r. Deficyt w ujęciu wartościowym ukształtował się na poziomie 230 mln EUR i był o 56 mln EUR większy niż przed rokiem.
Eksport produktów wołowych i cielęcych z UE w okresie pierwszych sześciu miesięcy 2014 r. wyniósł 262 tys. ton i był o 23% większy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Najwięcej unijnej wołowiny skierowano do Rosji (23% eksportu ogółem), Hongkongu (9%) oraz Libanu i Ghany (po 7%). Do UE sprowadzono 162 tys. ton asortymentu wołowego i cielęcego, o 4% mniej niż przed rokiem. Głównymi dostawca-mi wołowiny były: Brazylia (43%), Urugwaj (16%), Argentyna (12%) i Australia (10%).
Z Polski w pierwszym półroczu 2014 r. wywieziono 176 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, o 1% więcej niż w pierwszej połowie 2013 r. Wzrósł eksport mięsa mrożonego (o 24%) i przetworów (o 32%), a zmalał eksport żywca (o 25%) i mięsa świeżego (o 7%). Do Polski przywieziono 16 tys. ton asortymentu wołowego i cielęcego, o 2 tys. ton więcej niż przed rokiem. Wzrost importu wynikał głównie ze zwiększonego przywozu bydła, z 35 tys. szt. do 49 tys. szt. Nadwyżka polskiego handlu zagranicznego wołowiną i cielęciną (160 tys. ton) była zbliżona do notowanej przed rokiem. Saldo wartościowe wyniosło 461 mln EUR wobec 512 mln EUR w okresie pierwszych sześciu miesięcy 2013 r.
W okresie styczeń– czerwiec 2014 r. z UE wywieziono 714 tys. ton mięsa drobiowe-go, o 1% więcej niż rok wcześniej. Najwięcej tego gatunku mięsa wysłano do RPA (14% eksportu ogółem), Beninu (11%) oraz do Hongkongu i Arabii Saudyjskiej (po 9%). Unijny import mięsa drobiowego zmniejszył się o 5%, do 419 tys. ton. Większość drobiu zaimportowano do UE z Brazylii (63%) oraz Tajlandii (28%).
W pierwszej połowie br. wywóz żywca, mięsa i przetworów drobiowych z Polski osiągnął poziom 407 tys. ton i był o 15% większy niż w okresie styczeń–czerwiec 2013 r. Import produktów drobiowych do naszego kraju wyniósł 49 tys. ton i był o 5% większy niż rok wcześniej. Saldo ilościowe polskiego handlu zagranicznego produktami drobiowymi w pierwszym półroczu 2014 r. (358 tys. ton) było o 17% większe niż przed rokiem. Dodatni bilans w ujęciu wartościowym handlu drobiem osiągnął poziom 632 mln EUR, o 18% wyższy niż rok wcześniej.