Rynek drobiu - prognoza do czerwca 2015 roku - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Rynek drobiu - prognoza do czerwca 2015 roku

 

RYNEK DROBIU

prognoza

 

Aktualna sytuacja cenowa

 

W 2014 r., ceny skupu kurcząt w Polsce kształtowały się na poziomie niższym niż w 2013 r., do czego przyczyniła się zwiększona podaż tego mięsa na rynku krajowym. Zgodnie z danymi z zakładów drobiarskich objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w grudniu 2014 r. kurczęta brojlery skupowano po 3,46 zł/kg, o ponad 1% taniej niż przed rokiem. Średnio w 2014 r. cena skupu kurcząt była o 5% niższa niż w 2013 r. 

Ceny skupu indyków, szczególnie w drugiej połowie 2014 r. ulegały tylko niewielkim zmianom. W ostatnim miesiącu 2014 r. indyki skupowano średnio po 5,95 zł/kg, o 2% drożej niż rok wcześniej. Równocześnie średnia roczna cena skupu indyków ukształtowała się na poziomie o 1% niższym niż w 2013 r. 

 

 

W 2014 r. również krajowe ceny zbytu tuszek kurcząt kształtowały się na poziomie niższym niż w 2013 r. W grudniu 2014 r. tuszki kurcząt zbywano średnio po 5,25 zł/kg wobec 5,45 zł/kg przed rokiem (spadek o 4%). W ostatnim miesiącu 2014 r. średnia cena kurcząt wyrażona w walucie unijnej była nadal najniższa w UE i ukształtowała się na poziomie 124,73 EUR/100 kg. Była ona znacznie (o 32%) niższa od średniej ceny w UE (183,89 EUR/100 kg), a także niższa od ceny notowanej w Wielkiej Brytanii (166,72 EUR/100 kg).

 

Czynniki wpływające na poziom cen skupu:

 

 1) produkcja i skup mięsa drobiowego 

W 2014 r. poprawa opłacalności chowu drobiu skutkowała bardziej dynamicznym wzrostem produkcji niż w poprzednim roku. Szacuje się, że produkcja żywca drobiowego w 2014 r. wyniosła około 2,6 mln ton (ponad 1,8 mln ton wbc.) o 9% więcej niż w 2013 r. Przyśpieszenie dynamiki wzrostu produkcji drobiu w 2014 r. znajduje potwierdzenie w dużym wzroście skupu. Według danych meldunkowych GUS skup żywca drobiowego w 2014 r. ukształtował się na poziomie 2 270 tys. ton, tj. o 12% wyższym niż rok wcześniej. 

Zgodnie z prognozą IERiGŻ – PIB w pierwszej połowie 2015 r. produkcja drobiu będzie o 7% większa (1) niż w pierwszym półroczu 2014 r. Podstawą prognozy wzrostu produkcji drobiarskiej jest przewidywany spadek cen surowców paszowych oraz zwiększenie możliwości eksportu w wyniku orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego przywracającego ubój rytualny.

2)  handel zagraniczny

W 2014 r. wzrósł eksport drobiu, a dynamika wzrostu była wyższa niż w 2013 r. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, w ciągu jedenastu miesięcy 2014 r. z kraju wyeksportowano 794 tys. ton asortymentu drobiowego (2), o 19% więcej niż przed rokiem. Dynamiczny wzrost eksportu w 2014 r. jest wynikiem jego konkurencyjności cenowej i jakościowej na rynku unijnym.

Analitycy ARR szacują, że w całym 2014 r. eksport asortymentu drobiowego mógł przekroczyć 860 tys. ton i był o około 19% większy niż w 2013 r.

W pierwszym półroczu 2015 r. przewiduje się około 10% wzrost eksportu drobiu w odniesieniu do notowanego w tym samym okresie 2014 r. Czynnikami stymulującymi wzrost polskiego eksportu będą: wzrost produkcji krajowej, konkurencyjność cenowa na rynku międzynarodowym, przewidywany wzrost konsumpcji na rynku unijnym i globalnym.

W okresie styczeń–listopad 2014 r. odnotowano również wzrost przywozu produktów drobiowych. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w ciągu jedenastu miesięcy 2014 r. do Polski zaimportowano 95 tys. ton produktów drobiowych, o 5% więcej niż przed rokiem. W strukturze importu dominował drób żywy, którego sprowadzono o 19% więcej niż w tym samym okresie 2013 r.

Szacuje się, że w 2014 r. import drobiu wyniósł około 100 tys. ton wobec 98 tys. ton w 2013 r. W pierwszej połowie 2015 r. import drobiu może ukształtować się na poziomie zbliżonym do notowanego w tym samym okresie 2014 r.

3)  spożycie

Zgodnie z szacunkiem IERiGŻ – PIB bilansowe spożycie mięsa drobiowego w 2014 r. wyniosło 27 kg na mieszkańca i było o 0,5 kg na mieszkańca większe niż w 2013 r. Wzrost spożycia drobiu wynikał z jego konkurencyjności cenowej w stosunku do innych gatunków mięsa. Według danych GUS w okresie jedenastu miesięcy 2014 r. ceny detaliczne mięsa drobiowego były o 2,8% niższe niż w tym samym okresie 2013 r. Jednak notowany w 2014 r. spadek cen mięsa wieprzowego pobudził wzrost jego spożycia, co spowodowało, że wzrost konsumpcji drobiu był umiarkowany. W 2015 r. przewiduje się dalszy, ale mniej dynamiczny wzrost spożycia drobiu. 

 

Prognoza cen skupu do czerwca 2015 r

 

Ocenia się, że w pierwszej połowie 2015 r. ceny skupu kurcząt brojlerów wzrosną w odniesieniu do notowanych w grudniu 2014 r., ale nie przekroczą poziomu z analogicznych miesięcy 2014 r. Wzrostowi cen skupu sprzyjać będzie rosnący eksport oraz konsumpcja wewnętrzna. Równocześnie przewidywana wysoka produkcja drobiu, a także spadek cen mięsa wieprzowego będą ograniczać większy wzrost cen kurcząt brojlerów.

Uwzględniając wahania sezonowe, Zespół Ekspertów prognozuje, że przeciętne ceny skupu kurcząt brojlerów do czerwca 2015 r. mogą kształtować się następująco:

 

 

(1) Rynek Mięsa. Stan i Perspektywy nr 47, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW;

(2) Wyniki polskiego handlu zagranicznego asortymentem drobiowym dotyczą zwierząt domowych oraz produktów z tych zwierząt i zostały obliczone przez analityków ARR na podstawie wstępnych danych Ministerstwa Finansów. Obejmują żywiec, mięso i przetwory drobiowe wybranego asortymentu o 8-cyfrowych kodach odpowiednio z pozycji towarowych CN: 0105, 0207 i 1602. Wyniki polskiego handlu zagranicznego w ujęciu wagowym, tak jak i jego prognozy, wyrażono w ekwiwalencie mięsa.

 

Źródło: Agencja Rynku Rolnego, luty 2015 rok

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.