Rynek wieprzowiny w Polsce i UE na przełomie lipca i sierpnia 2021 r. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Rynek wieprzowiny w Polsce i UE na przełomie lipca i sierpnia 2021 r.

Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR  w okresie  26.07 – 1.08.2021 r. w zakładach monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW trzodę chlewną skupowano przeciętnie po 5,07 zł/kg, o 4% drożej niż w poprzednim tygodniu. Żywiec wieprzowy był droższy niż przed miesiącem i rokiem, odpowiednio o 1% i 4%.

W ostatnim tygodniu lipca br. na rynku unijnym za świnie rzeźne klasy E płacono średnio150,00 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o około 1% taniej niż tydzień wcześniej. Poziom cen był o 5% niższy niż przed miesiącem, ale zbliżony do notowanego przed rokiem. Cena wieprzowiny tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wynosiła 144,90 EUR/100 kg i była o 5,10 EUR niższa od średniej ceny w UE. Na rynkach znaczących unijnych producentów niższe niż w Polsce ceny żywca wieprzowego notowanow Niderlandach (133,06 EUR/100 kg) i Belgii (130,12 EUR/100 kg), a wyższe – we Francji (147,00 EUR/100 kg), w Niemczech (148,59 EUR/100 kg), Danii (155,02 EUR/100 kg) i Hiszpanii (163,20 EUR/100 kg).

W ślad za wzrostem cen zakupu żywca drożała również wieprzowina w zbycie. W ostatnim tygodniu lipca br. zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe przeciętnie po 7,23 zł/kg, o 2% drożej niż tydzień wcześniej i nieznacznie (o 0,3%) drożej niż przed miesiącem. Cena półtusz była również o 3% wyższa w odniesieniu do notowań z analogicznego tygodnia 2020 r.

Cena wybranych elementów wieprzowych w 32. tygodniu 2021 r. w sprzedaży hurtowej przedstawia się następująco:

opracowanie własne portal FirmyMiesne.pl


Autor: RZ., Źródło: KOWR i portal FirmyMiesne.pl

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.