Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR w okresie 26.07 – 1.08.2021 r. w zakładach monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW trzodę chlewną skupowano przeciętnie po 5,07 zł/kg, o 4% drożej niż w poprzednim tygodniu. Żywiec wieprzowy był droższy niż przed miesiącem i rokiem, odpowiednio o 1% i 4%.
W ostatnim tygodniu lipca br. na rynku unijnym za świnie rzeźne klasy E płacono średnio150,00 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o około 1% taniej niż tydzień wcześniej. Poziom cen był o 5% niższy niż przed miesiącem, ale zbliżony do notowanego przed rokiem. Cena wieprzowiny tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wynosiła 144,90 EUR/100 kg i była o 5,10 EUR niższa od średniej ceny w UE. Na rynkach znaczących unijnych producentów niższe niż w Polsce ceny żywca wieprzowego notowanow Niderlandach (133,06 EUR/100 kg) i Belgii (130,12 EUR/100 kg), a wyższe – we Francji (147,00 EUR/100 kg), w Niemczech (148,59 EUR/100 kg), Danii (155,02 EUR/100 kg) i Hiszpanii (163,20 EUR/100 kg).
W ślad za wzrostem cen zakupu żywca drożała również wieprzowina w zbycie. W ostatnim tygodniu lipca br. zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe przeciętnie po 7,23 zł/kg, o 2% drożej niż tydzień wcześniej i nieznacznie (o 0,3%) drożej niż przed miesiącem. Cena półtusz była również o 3% wyższa w odniesieniu do notowań z analogicznego tygodnia 2020 r.
Cena wybranych elementów wieprzowych w 32. tygodniu 2021 r. w sprzedaży hurtowej przedstawia się następująco:
opracowanie własne portal FirmyMiesne.pl