Główny Lekarz Weterynarii poinformował, że drób skażony fipronilem mógł trafić do Polski. 11.08.2017 r. w Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach RASFF znalazło się powiadomienie władz niemieckich dotyczące polskiego zakładu drobiarskiego, do którego skierowano ok. 4,9 tys. kur do uboju z fermy, gdzie stosowano preparat zawierający fipronil.
31.07.2017 r. kurczaki znalazły się w Polsce, ubito je następnego dnia w ubojni w woj. warmińsko-mazurskim. Inspekcja Weterynaryjna przekazała niezbędne informacje Inspekcji Sanitarnej. Przekazano również listę dystrybucyjną, gdzie partie drobiu zostały przesłane. Zgodnie z informacjami Głównego Lekarza Weterynarii kurczaki sprzedano m.in. do trzech hurtowni (Gdańsk, Gdynia i Nowy Dwór Mazowiecki).
Towar nie trafił do przetwórstwa, pobrano próbki do badań, których wyniki mają być znane 21.08.2017 r.
Filpronil jest substancją biobójczą, stosuje się ją do zwalczania pasożytów (wszy, kleszczy), jako środek umiarkowanie toksyczny jest szczególnie niebezpieczny dla dzieci. Zakazane jest stosowanie filpronilu w hodowli zwierząt w celach spożywczych.
Źródło: PAP