W drugim tygodniu lutego 2015 r. odnotowano wzrost Å›rednich krajowych cen zakupu trzody chlewnej, bydÅ‚a i kurczÄ…t oraz cen zbytu tusz tych gatunków. SpadÅ‚y natomiast ceny skupu indyków i ceny zbytu tuszek indyczych.
Krajowe ceny skupu żywca
W dniach 9–15.02.2015 r. (wedÅ‚ug Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) w Polsce żywiec wieprzowy skupowano Å›rednio po 4,33 zÅ‚/kg, o 3% drożej niż w poprzednim tygodniu, o 7,5% drożej niż miesiÄ…c wczeÅ›niej, ale o 8% taniej niż przed rokiem.
Za żywiec wołowy w Polsce w drugim tygodniu lutego 2015 r. płacono przeciętnie 6,21 zł/kg, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu, o 5% więcej niż przed miesiącem i o 3% więcej niż rok wcześniej.
Åšrednia krajowa cena skupu kurczÄ…t brojlerów w omawianym tygodniu wyniosÅ‚a 3,46 zÅ‚/kg wobec 3,45 zÅ‚/kg tydzieÅ„ wcze- Å›niej. JednoczeÅ›nie kurczÄ™ta byÅ‚y o 2% droższe niż przed miesiÄ…cem, ale o 5% taÅ„sze niż przed rokiem. Za indyki zakÅ‚ady drobiarskie pÅ‚aciÅ‚y przeciÄ™tnie 5,87 zÅ‚/kg, o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,5% drożej niż przed miesiÄ…cem i o 7% drożej niż rok wczeÅ›niej.
Krajowe ceny zbytu mięsa
PóÅ‚tusze wieprzowe w dniach 9–15.02. 2015 r. zakÅ‚ady miÄ™sne zbywaÅ‚y Å›rednio po 6,12 zÅ‚/kg, o 2% drożej niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej i niż przed miesiÄ…cem, ale o 12% taniej niż przed rokiem.
Kompensowane ćwierćtusze wołowe w drugim tygodniu lutego 2015 r. zbywano przeciętnie po 12,49 zł/kg, 1% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 0,4% drożej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena zbytu ćwierci wołowych była zbliżona do notowanej w analogicznym okresie 2014 r.
PrzeciÄ™tna krajowa cena zbytu tuszek kurczÄ…t w omawianym tygodniu wyniosÅ‚a 5,39 zÅ‚/kg, o 3% wiÄ™cej niż w poprzednim tygodniu i o 11% wiÄ™cej niż przed miesiÄ…cem, ale o 5% mniej niż przed rokiem. Tuszki indyków zbywano po 8,58 zÅ‚/kg, o 3% taniej niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej i o 4% taniej niż przed miesiÄ…cem, ale o 0,5% dro- żej niż przed rokiem.
Polski handel zagraniczny drobiem w 2014 r. (1)
W 2014 r. zwiÄ™kszyÅ‚ siÄ™ krajowy eksport produktów drobiowych, a dynamika wzrostu eksportu byÅ‚a wyższa niż w 2013 r. Z Polski wywieziono 867 tys. ton żywca, miÄ™sa i przetworów drobiowych, o 20% wiÄ™cej niż w roku poprzednim. Eksport miÄ™sa zwiÄ™kszyÅ‚ siÄ™ o 22% (do 800 tys. ton), a przetworów drobiowych wzrósÅ‚ o 13% (do 49 tys. ton).
Import asortymentu drobiowego do Polski w 2014 r. wyniósÅ‚ 107 tys. ton, o 9% wiÄ™cej niż w 2013 r. WzrósÅ‚ jedynie import żywca. Przywóz miÄ™sa zmniejszyÅ‚ siÄ™ o 6% (do 38 tys. ton), zaÅ› przetworów drobiowych o 14% (do 5 tys. ton).
(1) Wyniki handlu obliczono na podstawie wstÄ™pnych danych Ministerstwa Finansów. Przedstawione dane iloÅ›ciowe sÄ… wyrażone w ekwiwalencie miÄ™sa