W drugim tygodniu lutego 2015 r. odnotowano wzrost średnich krajowych cen zakupu trzody chlewnej, bydła i kurcząt oraz cen zbytu tusz tych gatunków. Spadły natomiast ceny skupu indyków i ceny zbytu tuszek indyczych.
Krajowe ceny skupu żywca
W dniach 9–15.02.2015 r. (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) w Polsce żywiec wieprzowy skupowano średnio po 4,33 zł/kg, o 3% drożej niż w poprzednim tygodniu, o 7,5% drożej niż miesiąc wcześniej, ale o 8% taniej niż przed rokiem.
Za żywiec wołowy w Polsce w drugim tygodniu lutego 2015 r. płacono przeciętnie 6,21 zł/kg, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu, o 5% więcej niż przed miesiącem i o 3% więcej niż rok wcześniej.
Średnia krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w omawianym tygodniu wyniosła 3,46 zł/kg wobec 3,45 zł/kg tydzień wcze- śniej. Jednocześnie kurczęta były o 2% droższe niż przed miesiącem, ale o 5% tańsze niż przed rokiem. Za indyki zakłady drobiarskie płaciły przeciętnie 5,87 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,5% drożej niż przed miesiącem i o 7% drożej niż rok wcześniej.
Krajowe ceny zbytu mięsa
Półtusze wieprzowe w dniach 9–15.02. 2015 r. zakłady mięsne zbywały średnio po 6,12 zł/kg, o 2% drożej niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem, ale o 12% taniej niż przed rokiem.
Kompensowane ćwierćtusze wołowe w drugim tygodniu lutego 2015 r. zbywano przeciętnie po 12,49 zł/kg, 1% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 0,4% drożej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena zbytu ćwierci wołowych była zbliżona do notowanej w analogicznym okresie 2014 r.
Przeciętna krajowa cena zbytu tuszek kurcząt w omawianym tygodniu wyniosła 5,39 zł/kg, o 3% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 11% więcej niż przed miesiącem, ale o 5% mniej niż przed rokiem. Tuszki indyków zbywano po 8,58 zł/kg, o 3% taniej niż tydzień wcześniej i o 4% taniej niż przed miesiącem, ale o 0,5% dro- żej niż przed rokiem.
Polski handel zagraniczny drobiem w 2014 r. (1)
W 2014 r. zwiększył się krajowy eksport produktów drobiowych, a dynamika wzrostu eksportu była wyższa niż w 2013 r. Z Polski wywieziono 867 tys. ton żywca, mięsa i przetworów drobiowych, o 20% więcej niż w roku poprzednim. Eksport mięsa zwiększył się o 22% (do 800 tys. ton), a przetworów drobiowych wzrósł o 13% (do 49 tys. ton).
Import asortymentu drobiowego do Polski w 2014 r. wyniósł 107 tys. ton, o 9% więcej niż w 2013 r. Wzrósł jedynie import żywca. Przywóz mięsa zmniejszył się o 6% (do 38 tys. ton), zaś przetworów drobiowych o 14% (do 5 tys. ton).
(1) Wyniki handlu obliczono na podstawie wstępnych danych Ministerstwa Finansów. Przedstawione dane ilościowe są wyrażone w ekwiwalencie mięsa