W grudniu ub.r. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 206,7 pkt, wzrastając w stosunku do zmienionego indeksu z listopada o 0,2%, podaje FAMMU/FAPA. W skali roku poziom cen artykułów żywnościowych wchodzących w skład indeksu był o 3,4% niższy. W grudniu ub.r. podrożały wyraźnie artykuły mleczarskie (+5,3%) oraz nieznacznie mięso (+0,4%) do 188,1 pkt). Ceny pozostałych towarów obniżyły się w stosunku do listopada, w tym najbardziej cukru (-6,3%), a w mniejszym stopniu zbóż (-1,4%) i olejów roślinnych (-1,3%). W grupie mięsa w grudniu wzrosły notowania wołowiny i wieprzowiny. Na wzrost cen wołowiny od połowy ub.r. wpływał wzmożony popyt ze strony Chin i Japonii. Ceny drobiu były stabilne, a mięsa owczego obniżyły się w związku z sezonowym wzrostem ubojów na półkuli południowej. Na przestrzeni całego 2013 r. indeks cen żywności wyniósł 209,9 pkt i był o 1,6% niższy niż w 2012 r. oraz o 9% niższy niż w rekordowo wysokim 2011 r. Dzięki dobrym ubiegłorocznym zbiorom obniżyły się ceny zbóż (z wyjątkiem ryżu), olejów roślinnych i cukru. Ceny mleka i artykułów mleczarskich oraz mięsa były jednak rekordowo wysokie. W 2013 r. indeks cen mięsa wyniósł 184,4 pkt, wzrastając o 1,3% wobec 2012 r. i o 0,6% wobec 2011 r.