„Klienci szukają produktów niskowydajnych, robionych w sposób domowy”
Rozmawiamy z Wiceprezesem Zarządu PSS „SPOŁEM” Olsztyn – Stanisławem Sztachelskim.
Remigiusz Zagraba: SPOŁEM w Olsztynie to spółdzielnia z tradycjiami. Iloma sklepami obecnie Państwo zarządzacie ?
Stanisław Sztachelski: Siedziba Powszechnej Spółdzielni Spożywców „SPOŁEM” znajduje się w Olsztynie,
w województwie warmińsko-mazurskim. Posiadamy
39 sklepów. 33 z nich to sklepy spożywczo-przemysłowe ze stoiskami mięsno-wędliniarskimi.
R.Z.: Jakie produkty z kategorii mięso-wędliny można kupić w Państwa sklepach?
S.S.: W ofercie naszych sklepów można znaleźć cały asortyment jaki jest dostępny, czyli mięso wieprzowe, wołowe, drobiowe, cielęce. W niektórych sklepach można również dostać baraninę. Jeśli chodzi o wędliny to posiadamy m.in. wędzonki, kiełbasy, pieczenie, pasztety.
Warto dodać, że stoiska w naszych sklepach wyposażone są w nowoczesne urządzenia chłodnicze, krajalnice do wędlin, stekery do robienia kotletów schabowych. Dzięki temu klienci mogą skorzystać z takich usług jak: mielenie mięsa, czy krojenie wędlin w plastry. Sprzedaż mięsa i wędlin w przeciwieństwie do dużych sieci dyskontowych, prowadzona jest zza lady. Nie są więc one paczkowane, a sprzedawane na świeżo. Klient podchodząc do stoiska może sobie wybrać dany produkt, który go interesuje i uzyskać porady od sprzedawców. Wszyscy sprzedawcy pracujący na tych stanowiskach są odpowiednio przeszkoleni. Mogą udzielić instruktażu dotyczącego rodzajów mięsa, do jakich potraw się nadają i jak najlepiej je przyrządzić.
R.Z.: Kto może zostać dostawcą mięs i wędlin do Państwa sklepów ?