Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR w trzecim tygodniu września br. w zakładach drobiarskich potaniały wszystkie monitorowane rodzaje żywca drobiowego. Za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali średnio 3,99 zł/kg, o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu i o 4% mniej niż przed miesiącem. Cena indyków ukształtowała się na poziomie 4,88 zł/kg, o 1% niższym niż tydzień wcześniej oraz o 3% niższym niż przed miesiącem. Gęsi potaniały o 4%, do 9,71 zł/kg, ale były o 1,5% droższe niż w trzecim tygodniu sierpnia br. Na względnie stabilnym poziomie utrzymuje się cena skupu kaczek brojlerów, która w analizowanym tygodniu, podobnie jak tydzień i miesiąc wcześniej, wyniosła 4,97 zł/kg. W porównaniu z analogicznym tygodniem 2020 r. gęsi były droższe o 31%, kurczęta brojlery – o 24%, indyki – o 17,5%, a kaczki brojlery – o 17%. Ceny zbytu mięsa drobiowego Cena zbytu tuszek kurcząt patroszonych wyniosła średnio 5,30 zł/kg i była o 7,5% niższa niż przed tygodniem oraz o 12% niższa miesiąc wcześniej. Tuszki indyków w ciągu tygodnia podrożały o 1%, do 10,71 zł/kg, ale były o 4 gr/kg tańsze niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena tuszek kurcząt była wyższa o 7%, a indyków – o 31%.
W 39. tygodniu obserwuje się podwyżki cen kurczka.