Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR, na rynku polskim utrzymuje się spadekcen trzody chlewnej. W okresie 20–26.04.2020 r. (dane ZSRIR MRiRW) dostawcy za żywiec wieprzowy przeciętnie uzyskiwali 5,92 zł/kg, o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu i o 4% mniejniż przed miesiącem. Cena tego żywca była o 1% wyższa niż przed rokiem.
Trzoda chlewna tanieje również w większości krajów UE. W czwartym tygodniu kwietnia br. cena świń rzeźnych klasy E średnio w UE wyniosła 178,66 EUR/100 kg i była o 1% niższa niż tydzień wcześniej oraz o 4% niższa niż przed miesiącem, ale o 5% wyższa niż przed rokiem. Cena żywca wieprzowego tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 171,58 EUR/100 kg, o 4% niższym niż średnio w UE. Więcej niż w Polsce za świnie rzeźne płacono m.in. w Danii (194,81 EUR), Niemczech (184,51 EUR) i Hiszpanii (178,84 EUR), a mniej m.in. w Niderlandach (167,56 EUR) i we Francji (163,00 EUR).
Z kolei na krajowych targowiskach ceny prosiąt, po gwałtownym spadku notowanym w końcu marca br., ponownie rosną. W dniach 20–26.04.2020 r. za jedno prosię płacono przeciętnie 239 zł, nieco (o 0,4%) więcej niż w poprzednim tygodniu i o 4% więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena ta była o 29% wyższa niż przed rokiem.
W okresie 20–26.04.2020 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego SystemuRolniczej Informacji Rynkowej MRiRWsprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 8,76 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim notowaniu i o 3,5% taniej niż miesiąc wcześniej. Cena półtusz była jednak o 2% wyższa niż przed rokiem.