Targi ,,Smaki Regionów"- pokaz kulinariów z całej Polski - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Targi ,,Smaki Regionów"- pokaz kulinariów z całej Polski

– Polska, poprzez swoją historię ma również bogate dziedzictwo kulinarne. Specyfika poszczególnych regionów, wielokulturowość i mniejszości narodowe, ukształtowały przez wieki naszą kuchnię pełną smaków i aromatów – powiedział minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski podczas targów „Smaki Regionów”, które miały miejsce w niedziele w Poznaniu.

Znaleźć na nich można było przysmaki prawie z każdego miejsca Polski. Można było skosztować np. kaszanki po kaszubsku czy śląskiego krupnioka. Jest tu wielkopolski gzik i góralskie oscypki, miody z rejonu Dolnej Wisły i pstrągi z warmińskich jezior, a także chrupiące pieczywo, aromatyczne wędliny, smażone na piecu powidła,  tradycyjne powidła i konfitury, domowe ciasta oraz przepyszne nalewki sporządzane według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

– To wielkie święto polskiej żywności regionalnej, lokalnej, wytwarzanej na podstawie tradycyjnych receptur, które zapewniają ich niepowtarzalny smak i aromat – skomentował targi szef resortu.

Targi te to także wydarzenie skierowane do współczesnych, bardzo świadomych konsumentów, przykładających dużą uwagę do spożywanej żywności oraz szukających takiej, która ma wysoką jakość. Na targach znalazły się produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także produkty certyfikowane, z oznaczeniami geograficznymi i ekologiczne. 

Polska posiada niespożyte potencjalne możliwości wytwarzania takich produktów ze względu na tradycyjne rolnictwo, rodzinne gospodarstwa rolne, czyste środowisko naturalne i ogromne bogate, zróżnicowane dziedzictwo kulturowe.

W związku z tym, niezmiernie ważne jest, aby polscy rolnicy posiadali takie samo wsparcie jak ich koledzy w innych krajach Unii Europejskiej.

– Z determinacją zabiegamy o to, abyśmy mogli uzyskiwać takie samo wsparcie jak inne kraje UE. Łatwiej jest negocjować, gdy minister rolnictwa ma wsparcie Prezydenta RP i całego rządu – stwierdził minister Ardanowski.

– Rolnik to przedsiębiorca, który przetwarza i kontrybuuje. Niezwykle ważne jest to, aby nie sprzedawał tylko produkty, ale je przetwarzał. Polacy mają dziś przekonanie, że nasza żywność jest najwyższej jakości – zaznaczyła minister przedsiębiorczości i technologii Jadwiga Emilewicz.

Na targach swoje ekspozycje zaprezentowali reprezentanci wszystkich województw.

Minister wręczał nagrody zwycięzcom konkursu Bitwa Smaków. Jest to ogólnopolski konkurs kulinarny kół gospodyń wiejskich organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Konkurs organizowany jest  pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W tym roku w konkursie wzięły udział 784 Koła Gospodyń Wiejskich. Była to niespotykana jak do tej pory ilość.

– Czymś szczególnym jest rozkwit kół gospodyń wiejskich. Dobrze służycie naszej Ojczyźnie. Dobrze służycie rozwojowi Polski - zaakcentował minister rolnictwa zwracając się do członkiń kół gospodyń wiejskich.

– Rozwój społeczności lokalnych zależy w dużej mierze od aktywności kobiet i bardzo się cieszę, że koła gospodyń tak dobrze się rozwijają – dodał.

Minister zwrócił uwagę, że w naszej tradycji ważne miejsce zajmuje wspólne biesiadowanie, w którym oprócz wspaniałych potraw niezwykle istotne jest spotkanie z bliskimi i przyjaciółmi.

– To element naszej kultury, naszej narodowej tradycji – dodał minister Ardanowski.

Organizowany już po raz piąty konkurs stanowi szansę do zaprezentowania regionalnych potraw przygotowanych według własnej receptury i z rodzimych produktów.

Konkurs jest przeprowadzany w trzech etapach. Pierwszy stanowi weryfikacja nadesłanych zgłoszeń w Oddziałach Terenowych KOWR. Następny to przygotowanie i prezentacja potrawy podczas wydarzeń organizowanych w każdym województwie. A finałowa gala odbyła się w niedziele w Poznaniu. Spotkało się tu 16 najlepszych drużyn z całego kraju.

Pierwsze miejsce i główną nagrodę otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Gorzykowa Wielkopolskiego za nadzianą roladę z kaczki w towarzystwie gołąbków z modrej kapusty. Drugie miejsce przypadło w udziale kołu gospodyń wiejskich w Kłaninie w województwie zachodniopomorskim za gołąbki z rybką w lesie, gołąbki w dwóch smakach. Na podium znalazło się także koło gospodyń wiejskich „Luba” z Lubajn w województwie warmińsko-mazurskim za lubę mazurską, czyli roladę ziemniaczaną z sosem kurkowym.

Zwycięskie koła gospodyń wiejskich spotkają się w Warszawie z Parą Prezydencką.

– Dziękuję za to, że zachowujecie naszą kulturę kulinarną i kultywujecie tradycję – powiedział minister Jan Krzysztof Ardanowski w trakcie gali Naszego Kulinarnego Dziedzictwa.

Gala odbywa się tradycyjnie podczas targów Smaki Regionów, które towarzyszą Polagrze Food.Podczas niedzielnej uroczystości wręczono perły laureatom XIX edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz za najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.

Szynki, sery, kaszanki, masła, jogurty, chleby żytnie i razowe, miody, zupy, ciasta, soki i nalewki, potrawy z dziczyzny, wieprzowiny i raków oraz wiele, wiele innych smakołyków zostało wyróżnionych perłami i kluczami do spiżarni.

Gospodarzem konkursu jest  Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. 

W ciągu kolejnych lat trwania konkursu opracowano ogromną, pionierską dokumentację tradycji kulinarnych ze wszystkich regionów Polski, jak również mniejszości narodowych. Jest  ona dowodem na to, jak bogata jest nasza historia kulinarna i jak istotnym jest ona elementem dziedzictwa kulturowego.

Konkurs pokazuje, jak wspaniałą i oryginalną żywność mogą zaoferować polscy producenci konsumentom nie tylko w kraju, lecz także tym z zagranicy.  

 

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 

Partner portalu

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.