– Polska, poprzez swoją historię ma również bogate dziedzictwo kulinarne. Specyfika poszczególnych regionów, wielokulturowość i mniejszości narodowe, ukształtowały przez wieki naszą kuchnię pełną smaków i aromatów – powiedział minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski podczas targów „Smaki Regionów”, które miały miejsce w niedziele w Poznaniu.
– To wielkie święto polskiej żywności regionalnej, lokalnej, wytwarzanej na podstawie tradycyjnych receptur, które zapewniają ich niepowtarzalny smak i aromat – skomentował targi szef resortu.
Targi te to także wydarzenie skierowane do współczesnych, bardzo świadomych konsumentów, przykładających dużą uwagę do spożywanej żywności oraz szukających takiej, która ma wysoką jakość. Na targach znalazły się produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także produkty certyfikowane, z oznaczeniami geograficznymi i ekologiczne.
Polska posiada niespożyte potencjalne możliwości wytwarzania takich produktów ze względu na tradycyjne rolnictwo, rodzinne gospodarstwa rolne, czyste środowisko naturalne i ogromne bogate, zróżnicowane dziedzictwo kulturowe.
W związku z tym, niezmiernie ważne jest, aby polscy rolnicy posiadali takie samo wsparcie jak ich koledzy w innych krajach Unii Europejskiej.
– Z determinacją zabiegamy o to, abyśmy mogli uzyskiwać takie samo wsparcie jak inne kraje UE. Łatwiej jest negocjować, gdy minister rolnictwa ma wsparcie Prezydenta RP i całego rządu – stwierdził minister Ardanowski.
– Rolnik to przedsiębiorca, który przetwarza i kontrybuuje. Niezwykle ważne jest to, aby nie sprzedawał tylko produkty, ale je przetwarzał. Polacy mają dziś przekonanie, że nasza żywność jest najwyższej jakości – zaznaczyła minister przedsiębiorczości i technologii Jadwiga Emilewicz.
Na targach swoje ekspozycje zaprezentowali reprezentanci wszystkich województw.
Minister wręczał nagrody zwycięzcom konkursu Bitwa Smaków. Jest to ogólnopolski konkurs kulinarny kół gospodyń wiejskich organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Konkurs organizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W tym roku w konkursie wzięły udział 784 Koła Gospodyń Wiejskich. Była to niespotykana jak do tej pory ilość.
– Czymś szczególnym jest rozkwit kół gospodyń wiejskich. Dobrze służycie naszej Ojczyźnie. Dobrze służycie rozwojowi Polski - zaakcentował minister rolnictwa zwracając się do członkiń kół gospodyń wiejskich.
– Rozwój społeczności lokalnych zależy w dużej mierze od aktywności kobiet i bardzo się cieszę, że koła gospodyń tak dobrze się rozwijają – dodał.
Minister zwrócił uwagę, że w naszej tradycji ważne miejsce zajmuje wspólne biesiadowanie, w którym oprócz wspaniałych potraw niezwykle istotne jest spotkanie z bliskimi i przyjaciółmi.
– To element naszej kultury, naszej narodowej tradycji – dodał minister Ardanowski.
Organizowany już po raz piąty konkurs stanowi szansę do zaprezentowania regionalnych potraw przygotowanych według własnej receptury i z rodzimych produktów.
Konkurs jest przeprowadzany w trzech etapach. Pierwszy stanowi weryfikacja nadesłanych zgłoszeń w Oddziałach Terenowych KOWR. Następny to przygotowanie i prezentacja potrawy podczas wydarzeń organizowanych w każdym województwie. A finałowa gala odbyła się w niedziele w Poznaniu. Spotkało się tu 16 najlepszych drużyn z całego kraju.
Pierwsze miejsce i główną nagrodę otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Gorzykowa Wielkopolskiego za nadzianą roladę z kaczki w towarzystwie gołąbków z modrej kapusty. Drugie miejsce przypadło w udziale kołu gospodyń wiejskich w Kłaninie w województwie zachodniopomorskim za gołąbki z rybką w lesie, gołąbki w dwóch smakach. Na podium znalazło się także koło gospodyń wiejskich „Luba” z Lubajn w województwie warmińsko-mazurskim za lubę mazurską, czyli roladę ziemniaczaną z sosem kurkowym.
Zwycięskie koła gospodyń wiejskich spotkają się w Warszawie z Parą Prezydencką.
– Dziękuję za to, że zachowujecie naszą kulturę kulinarną i kultywujecie tradycję – powiedział minister Jan Krzysztof Ardanowski w trakcie gali Naszego Kulinarnego Dziedzictwa.
Gala odbywa się tradycyjnie podczas targów Smaki Regionów, które towarzyszą Polagrze Food.Podczas niedzielnej uroczystości wręczono perły laureatom XIX edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz za najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.
Szynki, sery, kaszanki, masła, jogurty, chleby żytnie i razowe, miody, zupy, ciasta, soki i nalewki, potrawy z dziczyzny, wieprzowiny i raków oraz wiele, wiele innych smakołyków zostało wyróżnionych perłami i kluczami do spiżarni.
Gospodarzem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
W ciągu kolejnych lat trwania konkursu opracowano ogromną, pionierską dokumentację tradycji kulinarnych ze wszystkich regionów Polski, jak również mniejszości narodowych. Jest ona dowodem na to, jak bogata jest nasza historia kulinarna i jak istotnym jest ona elementem dziedzictwa kulturowego.
Konkurs pokazuje, jak wspaniałą i oryginalną żywność mogą zaoferować polscy producenci konsumentom nie tylko w kraju, lecz także tym z zagranicy.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Partner portalu